- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kako ukrotiti naelektrisanu kosu

CC0 / Pixabay / Bujna kosa — ilustracija
Bujna kosa — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
Pratite nas
Naelektrisana kosa je problem koji se više javlja tokom hladnog perioda godine, kada pramenovi kose kao da učestvuju u nekoj vrsti naučnog eksperimenta.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Elektricitet nastaje kada dođe do trenja dva različita materijala, pa se elektroni prenose s jedne površine na drugu. Međutim, na površini koja ne provodi dobro električnu energiju (poput kose), stvara se naelektrisanje, te elektroni ostaju tamo, jer nemaju kuda da odu.
Kao epilog toga, kosa štrči, odnosno dobija neuredan, naelektrisan izgled. Stručnjaci otkrivaju kako da naelektrisana kosa postane stvar prošlosti.

Ulje avokada

Suva kosa glavni je krivac za pojavu elektriciteta. Upravo zbog toga, izuzetno je važno da ne dozvolite da se vaše vlasi previše isuše. Stručnjaci kažu da je ključ za održavanje hidratacije upotreba proizvoda koji uključuju ulje avokada. Dok deluje kao hidratantna krema za suvu kosu, ulje avokada može doprineti i zatvaranju kutikule, štiteći vlasi od budućeg lomljenja.
Osim toga, ono obiluje esencijalnim masnim kiselinama, mineralima i antioksidansima, koji su sjajni za vlasi.

Ulje makadamije

Vlasi ćete ukrotiti ako zagladite kosu od korena do krajeva uljem makadamije. Ovo ulje ne samo da pomaže u eliminisanju elektriciteta, već kosu i vlaži i čini je sjajnom.
Zadržavajući vlagu, ono doprinosi i zaštiti suve, lomljive kose od daljih oštećenja.
Balzam koji se ne ispira
Slično dodavanju hidratantnih ulja vašoj kosi, i duboko kondicioniranje vlasi može da smanji statički elektricitet.
Kada je vaša kosa intenzivno hidrirana i nahranjena, veća je verovatnoća da se nećete boriti protiv naelektrisanih vlasi.

Zaštite vlasi od toplote

Preparati za zaštitu od toplote doprinose očuvanju vlage i sprečavanju oštećenja od toplote, koja ima tendenciju da isušuje kosu uzrokujući naelektrisanost vlasi. Ideja da zaštitite kosu od toplote uvek je dobra, posebno ukoliko redovno koristite električne aparate za stilizovanje.

Bez plastične četke

I vaša četka može biti razlog statičkog naelektrisanja. Naime, češljanje izaziva trenje između kose i čekinja četke, što generiše statički elektricitet.
Plastična četka ima tendenciju da stvara više statičkog elektriciteta, zbog čega bi bilo dobro da je zamenite drvenom ili onom s prirodnim vlaknima.

Jonski fen

Preporučuje se i jonski fen za kosu, jer oni neutrališu statički elektricitet, a i brže suše kosu. Ova vrsta fena funkcioniše tako što šalje pozitivno naelektrisane jone, koji neutrališu negativno naelektrisane elektrone u kosi.
Kad se suprotno naelektrisani joni sretnu, pozitivni joni neutrališu elektrone, eliminišući elektricitet, preneo je portal „Lepota i zdravlje“.
Devojke u šopingu - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
DRUŠTVO
Zašto žene nikad „nemaju šta da obuku“
povrće - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
DRUŠTVO
Kako se pravilno pere voće i povrće?
Nojeva barka (1846) – Edvard Hiks - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
DRUŠTVO
Mojsijeva iluzija: Trik na koji nasedne 80 odsto ispitanika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala