- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evropa na ivici razdora zbog ukrajinske krize

CC0 / Pixabay / Zastava EU i evri
Zastava EU i evri - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
Pratite nas
Učesnici nedavno završenog samita Evropske unije u Versaju nisu uspeli da pronađu zajednički jezik u vezi s pitanjem finasiranja odbrambenih projekata, piše nemačko izdanje „Handelsblat“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Sastanak je održan u svetlu ukrajinske krize i među razmatranim pitanjima bile su sankcije protiv Rusije, pridruživanje Kijeva Evropskoj uniji i odbrana. Nakon sastanka objavljeno je saopštenje u kojem su učesnici usaglasili „značajno povećanje“ vojnih rashoda radi „efikasnije zaštite građana“.
Ipak, pitanje finansiranja ostalo je otvoreno zbog toga što učesnici nisu uspeli da se dogovore usled ozbiljnih razlika u stavovima. Predsednik Francuske Emanuel Makron se založio za to da se troškovi za odbranu pokrivaju na račun zajedničkog duga EU. Protiv toga su bili premijer Holandije Mark Rute i kancelar Nemačke Olaf Šolc.
„Ovakva vrsta troškova mora pre svega da se ostvaruje iz nacionalnih budžeta“, prenosi „Handelsblat“ izjavu holandskog premijera.
List takođe navodi da Evropska unija nema jedinstvenu armiju i odbrambeni sektor, a upravo zajednički vojno-industrijski kompleks bi mogao da smanji evropske troškove.
Samit EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
RUSIJA
Nove sankcije EU protiv Rusije u ponedeljak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala