- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zelenski predlaže Jerusalim za pregovore Moskve i Kijeva: Ukrajina ne želi da ratuje

© REUTERS / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da su ruski i ukrajinski predstavnici tokom serije pregovora počeli „da govore, a ne da postavljaju ultimatume“. Prema njegovoj oceni, Jerusalim bi bio dobra platforma za nastavak pregovora Moskve i Kijeva.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Grupa ukrajinskih i ruskih predstavnika razgovara o raznim pitanjima, počeli su o nečemu da govore, umesto samo da izbacuju ultimatume“, rekao je Vladimir Zelenski inostranim novinarima.
U Belorusiji su već održane tri runde pregovora Moskve i Kijeva o rešavanju krize u Ukrajini.
Predsednik Ukrajine je rekao da se nada da će proces mira biti započet u praksi, a ne samo na rečima. On je istakao da će pobeda za Ukrajinu biti očuvanje samostalne nacije i dodao da to zavisi od pregovora.
„Pobeda za nas jeste da ostane Ukrajina, da ostanu Ukrajinci, da ljudi budu živi, da ovaj narod nikuda ne ode... Dakle, pobeda u ovom ratu, naravno, zavisi od razgovora i dijaloga. A pobeda, kao što sam vam rekao, jeste da sačuvamo našu naciju, da sačuvamo sebe emotivno, da ostanemo nezavisni i sa svojim vrednostima koje danas branimo“, rekao je Zelenski.

Ukrajina ne želi da ratuje, to treba da se zapiše u dokumentu sa našim susedima

„Posle ovog rata ne želimo više da se borimo. I to bi trebalo da bude u dokumentu, sa ozbiljnim državama, sa našim susedima, jer vidite kakve susede imamo... A tamo, u ovom dokumentu, treba da budu sve bezbednosne garancije za našu državu“, rekao je Zelenski i ponovio da su Kijevu neophodne garancije bezbednosti ne samo od Rusije nego i od zapadnih lidera.
Prema oceni Zelenskog, premijer Izraela Naftali Benet mogao bi da odigra važnu ulogu u rešavanju situacije u Ukrajini.

„Razgovarao sam s Benetom i rekao sam danas da nije u redu da se sastanak održava u Rusiji, Belorusiji. Ne govorim o tehničkim sastancima, govorim o sastancima lidera. Izrael može biti takva zemlja, i Jerusalim", rekao je Zelenski.

„Kada govorimo o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, da li mislim da Izrael treba da bude među tim zemljama? Definitivno... Pozitivno gledamo na posredovanje bilo koga, mada Benet nije bilo ko, on može da igra važnu ulogu“, rekao je predsednik Ukrajine.
Zelenski je, takođe, rekao da su Ukrajini potrebni sistemi protivvazdušne odbrane i da je Kijev spreman da ih kupi, makar i na kredit.
„Učinili smo sve da bismo odgovorili na pitanje alternative zoni zabrane letova", dodao je Zelenski.
Prema njegovim rečima, u Ukrajini je od početka specijalne operacije Rusije poginulo oko 1.300 ukrajinskih vojnika.
Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa šefovima DNR A. Zaharčenkom i LNR I. Plotnickim - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022
RUSIJA
Putin: Nacionalistički bataljoni sistematski remete operacije za spasavanje stanovništva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala