- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Nacionalistički bataljoni sistematski remete operacije za spasavanje stanovništva

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa šefovima DNR A. Zaharčenkom i LNR I. Plotnickim
Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa šefovima DNR A. Zaharčenkom i LNR I. Plotnickim - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona da utiču na vlasti u Kijevu kako bi se zaustavile zločinačke akcije nacionalističkih bataljona u Ukrajini, saopštila je pres-služba Kremlja nakon telefonskog razgovora trojice zvaničnika.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Vladimir Putin je snažno apelovao na Emanuela Makrona i Olafa Šolca da utiču na kijevske vlasti kako bi se zaustavile te zločinačke akcije“, ističe Kremlj.
Ruski lider je takođe informisao Makrona i Šolca o humanitarnoj situaciji u regionima gde se sprovodi operacija za zaštitu Donbasa.
„Što se tiče pitanja o humanitarnoj situaciji u područjima gde se sprovodi specijalna vojna operacija za zaštitu Donbasa, koje su pokrenuli sagovornici – Vladimir Putin ih je informisao o stvarnom stanju stvari“, navodi se u saopštenju

Ruski lider je sagovornicima naveo brojne primere najgrubljeg kršenja normi međunarodnog humanitarnog prava od strane ukrajinske vojske. Među njima su „vansudski obračuni sa neistomišljenicima, uzimanje talaca i korišćenje civilnog stanovništva kao živog štita, raspoređivanje teškog naoružanja u stambenim kvartovima, pored bolnica, škola, vrtića“.

Putin je takođe istakao da „nacionalistički bataljoni sistematski remete operacije za spasavanje stanovništva, te zastrašuju civile prilikom pokušaja evakuacije.
Putin je takođe detaljno informisao Makrona i Šolca o seriji pregovora ruskih i ukrajinskih predstavnika koji su održani poslednjih dana u video-formatu.
„S tim u vezi lideri tri zemlje razmotrili su pojedina pitanja u vezi sa sporazumima, čija je izrada u toku, o realizaciji poznatih ruskih zahteva“, precizirano je u saopštenju.
Ističe se da su se Putin, Makron i Šolc dogovorili da nastave kontakte po pitanju Ukrajine.

Šolc i Makron pozvali na hitan prekid vatre

„Kancelar Olaf Šolc i predsednik Francuske Emanuel Makron ponovo su u podne razgovarali telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Razgovor je deo međunarodnih napora usmerenih na prekid vatre u Ukrajini. Za vreme 75-minutnog razgovora, kancelar i predsednik Francuske pozvali su na hitan prekid vatre u Ukrajini i diplomatsko rešavanje sukoba. Odlučeno je da se ne objavljuje dalji sadržaj razgovora“, navodi se u saopštenju pres-službe Vlade Nemačke.

Ističe se da je nemački kancelar jutros razgovarao sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim koji mu je izneo „njegovu procenu trenutne situacije“. Strane su se dogovorile da ostanu u kontaktu.
Snage DNR oslobodile Volnovahu - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
RUSIJA
UŽIVO Ukrajinska vojska gađala ruski civilni brod u Azovskom moru; Na meti i bolnica u Volnovahi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala