- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Uzorak sa Meseca pola veka je bio zapečaćen, sada će konačno biti otvoren

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaPomračenje Meseca
Pomračenje Meseca - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022
Pratite nas
Ovog meseca istraživači svemirske agencije NASA konačno otvaraju kontejner sa uzorkom mesečevog tla koji je prikupio astronaut misije „Apolo 17“ pre 50 godina.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

U vakuumski zatvorenom kontejneru, čiji je sadržaj prikupljen u decembru 1972. godine, nalazi se kamenje i tlo iz naslaga klizišta u dolini Taurus-Litrov na Mesecu i, ako naučnici imaju sreće, može da sadrži i neke tragove lunarnog gasa, navodi agencija u saopštenju.
Zašto sada otvarati uzorak star 50 godina? Jer je čak i tada Apolo tim je znao da će nauka i tehnologija nastaviti da napreduju daleko iznad onoga što je bilo moguće 1970-ih, čak i ako prestanu lunarne misije sa ljudskom posadom. „Apolo 17“ je, inače, bio poslednji put kada su ljudi kročili na Mesec, piše portal „Lajvsajens“.
Naravno, naučnici su bili u pravu. Sada su istraživači započeli višenedeljni proces laganog probijanja zapečaćene cevi od 1,5 sa 14 inča (4 sa 35 centimetara) koristeći uređaj koji naučnici Evropske svemirske agencije (ESA) nazivaju „otvarač za konzerve za Apolo“, dizajniran za samo ovu svrhu.
Kada su astronauti sakupili uzorak sa površine Meseca 1972. godine, dno kontejnera je bilo izuzetno hladno, navodi NASA, što verovatno znači da uzorak sadrži isparljive supstance - supstance poput vodenog leda i ugljen-dioksida koje bi isparile na normalnim temperaturama.
Ako istraživači mogu da izdvoje ove gasove iz uzorka, onda mogu da ih proučavaju savremenom opremom za spektrometriju mase, odnosno alatima za merenje i analizu pojedinačnih molekula. Ovo bi moglo da pruži istraživačima uvid u geološku istoriju Meseca.
„Svaka gasna komponenta koja se analizira može pomoći da se ispriča drugačiji deo priče o poreklu i evoluciji isparljivih materija na Mesecu i unutar ranog Sunčevog sistema“, kaže naučnica ESA Frančeska Mekdonald, vođa naučnog timana zajedničkom projektu sa NASA-om, navodi se u saopštenju.
Analiza će takođe pomoći u pripremi astronauta za predstojeće misije „Artemis“, koje će vratiti ljude na Mesec prvi put od „Apola 17“, navodi NASA.
Astronauti Artemisa planiraju da slete na lunarni Južni pol, gde će prikupiti zapečaćene uzorke hladnog lunarnog tla koji će, nadamo se, još više unaprediti naučno razumevanje evolucije Meseca.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala