- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Čuveni američki ekonomista: Putin može da izdrži sankcije. A Zapad?

© Sputnik / Alekseй Suhorukov / Uđi u bazu fotografijaRuske rublje i američki dolari
Ruske rublje i američki dolari - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022
Pratite nas
Poznati američki ekonomist Džefri Saks u intervjuu za nemački „Špigl“ navodi kako ukrajinski rat vidi kao neuspeh Zapada, od Nemačke traži pristup Putinu, a kaže i da su dalje sankcije Rusiji previše rizične.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Kaže kako, antiruske sankcije neće postići svoje ciljeve i pogodiće samo Zapad, pa on ne veruje u njihovu u učinkovitost.
Saks je bio savetnik ruske vlade još ‘90-ih i smatra se stručnjakom za zemlje u razvoju..
„Predviđam drugačiji razvoj događaja: značajne negativne posledice za ekonomiju ostatka sveta, osim za Rusiju”, kazao je Saks.
Ekonomista je sankcije nazvao tipičnim alatom američke spoljne politike. No, uprkos čestoj primeni, restriktivne mere retko deluju, naglasio je američki stručnjak i kao primer naveo sankcije Iranu, Severnoj Koreji i Venecueli, koje su „jadno propale”.
„Tamo nismo promenili režime, a sada želimo baciti na kolena puno veću državu. Rusija je ogromna država, koja takođe ima na raspolaganju 1600 nuklearnih bojevih glava. Baciti Rusiju na kolena je jednostavno nerealno, nemoguća ideja. Ne znam šta je u glavama onih ljudi koji su je osmislili”, izjavio je u intervjuu američki stručnjak i dodao da će Rusija „lako preživeti” posledice nametnutih sankcija.
Podsećamo. juče je američki predsednik Džo Bajden povezao rekordnu inflaciju u SAD u poslednjih 40 godina s sankcijama protiv Rusije, prenosi portal Geoolitika.
„Današnji izveštaj o inflaciji podsetnik je da su proračuni Amerikanaca stisnuti višim cenama, a porodice počinju osećati učinke Putinovih poskupljenja. Ovaj mesec inflaciji je veliki doprinos dao rast cena benzina i energenata dok su tržišta reagovala na Putinove agresivne poteze“, kazao je Bajden, čije reči je objavila medijska služba Bele kuće.
Bajden je tada rekao da Rusija plaća višu cenu.
O sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji i mehanizmima koje Putin može da iskoristi kao kontranapad u autorskoj emisiji Moj pogled na Rusiju govorila je Ljubinka Milinčić:
Zastave Rusije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022
Podkast
Kako će zapadne sankcije pogoditi Rusiju | Prorok
Nenad Popović - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022
SRBIJA
Popović osudio govor mržnje: Nikad nećemo uvesti sankcije Rusiji
RUSIJA
Novi paket sankcija Evropske unije protiv Rusije planiran za subotu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala