Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Senat SAD: Kristofer Hil novi ambasador SAD u Srbiji

Američki diplomata Kristofer Hil - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
Pratite nas
Američki Senat potvrdio je da je Kristofer Hil novi ambasador SAD u Srbiji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Kristofer Hil će na mestu ambasadora u Srbiji zameniti Entonija Godfrija koji je u Beogradu od novembra 2019. godine.
To je objavljeno na Tviter nalogu Demokratske većine u Senatu SAD, gde je istovremeno potvrđeno imenovanje još nekoliko američkih ambasadora.
Američki predsednik Džozef Bajden nominovao je 15. oktobra prošle godine Kristofera Hila za novog ambasadora SAD u Srbiji.
Novi američki ambasador je prekaljeni diplomata, poznavalac regiona i blizak prijatelj i saradnik američkog predsednika Bajdena.
Hil je bio specijalni izaslanik za Kosovo Sjedinjenih Američkih Država i imao je jednu od ključnih uloga u pregovorima koji su prethodili konferenciji u Rambujeu 1999. godine. Pored Beograda, Hil je bio na službi i u Skoplju i Tirani. Službovao je kao ambasador u Južnoj Koreji, Iraku, Poljskoj.
Hil je 14. decembra prošle godine poručio pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata, tokom pretresa o svojoj nominaciji, da ga „zabrinjava to što se Beograd okreće Rusiji za određene nabavke za vojsku, te Kini kada je reč o zadovoljavanju infrastrukturnih potreba“.
Tada je ukazao da bi Beogradu trebalo pokazati da Amerika nudi bolji model, od ruskih i kineskih ponuda.
Američki diplomata je tokom pretresa istakao da SAD i evropski partneri podržavaju razvoj Srbije kao moderne, prosperitetne zemlje koja je u miru sa susedima.
„Srbija je ključna za stabilnost i napredak na Zapadnom Balkanu. Napredak Srbije je ključan za postizanje strateškog cilja Sjedinjenih Država da se revitalizuju naši evropski savezi, podrže demokratija i vladavina prava, unapredi ekonomska saradnja i rešavaju globalni i regionalni izazovi“, izjavio je Hil.
On je tada podsetio da je diplomatsku karijeru počeo u Beogradu, da je kasnije učestvovao u procesu koji je kulminirao Dejtonskim sporazumom, te da se vratio u region kao ambasador u tadašnjoj Makedoniji i preuzeo dodatnu odgovornost kao specijalni izaslanik za Kosovo od 1998. do 1999. godine, preneo je Tanjug.
Američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
SRBIJA
„Iskustva nam nisu laka“: Vučić o novom američkom ambasadoru
Nikola Šainović - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2022
SRBIJA
Nikola Šainović o Rambujeu: Da su nam tada ponudili Rezoluciju 12 44, ne bi bilo rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala