- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Provera činjenica“: Američki mediji objavili priču o Bajdenovoj „preprodaji Aljaske“ Rusiji

© PixabayAljaska
Aljaska - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
Pratite nas
Američki predsednik Džo Bajden nije preprodao Aljasku Rusiji, iako je to objavio satirični portal „Vavilonska pčela“ (Babylon Bee) ranije ove nedelje. Međutim, izgleda da specijalizacija medija kao satiričnog nije bila dovoljno očigledna za „Ju-es-ej tudej“ koji je sproveo „proveru činjenica“ o „rasprodaji“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Nakon što je posvetio obimni članak da bi demantovao tvrdnje da Bajden preprodaje Aljasku Rusiji „kako bismo ponovo mogli da počnemo bušiti naftu“, „Ju-es-ej tudej“ je zaključio da je reč o satiri.
„Na osnovu našeg istraživanja, ocenjujemo kao satiričnu tvrdnju da Bajden planira da proda Aljasku Rusiji. Tvrdnja proizilazi iz članka koji je objavila 'Vavilonska pčela', satirična veb stranica. Nema dokaza da Bajden planira da proda Aljasku“, otkrili su „faktčekeri“.
Njihov rad pohvalila je i „Vavilonsksa pčela“.
„Hvala faktčekerima u 'Ju-es-ej tudeju' koji su otkrili da je ova priča satira. Želeli bismo da je povučemo, jer sada shvatamo da je lažna i da je potpuno izmišljena. Dajemo sve od sebe da podelimo samo sto odsto istinite naslove, ali ponekad pogrešimo. Bićemo bolji“, piše na Tviter nalogu „Vavilonske pčele“.
„Vavilonska pčela“ je popularni američki medij specijalizovan za satirične priče čiji je slogan – „Lažne vesti kojima možete verovati“.
Ranije ove nedelje, Džo Bajden je najavio zabranu uvoza ruske nafte i gasa usled vojne operacije Moskve u Ukrajini. Američki predsednik je upozorio da bi odluka mogla da utiče na ionako visoke cene energenata u Sjedinjenim Državama.
U januaru je Bajdenova administracija preokrenula politiku iz Trampove ere koja je dozvolila nova istraživanja nafte u ogromnim oblastima arktičke zemlje Aljaske, kako bi se „osigurala ravnoteža u američkim javnim zemljištima i vodama u korist sadašnjih i budućih generacija“.
Sada kada su se Sjedinjene Države našle na ivici energetske krize, guverner Aljaske Majk Danlivi kritikovao je Bajdenovu administraciju zbog neuspeha da iskoristi zemlju za izvlačenje neophodnih resursa u vreme kad Rusija vadi „ogromne količine“ arktičke nafte i gasa.
„Jasno je da će nas zabrana istraživanja na saveznim zemljištima sprečiti da dođemo do resursa koji bi koristili stanovnicima Aljaske i da će naštetiti našoj ekonomiji“, rekao je on.
Prema procenama norveške kompanije za istraživanje energetike „Ristad enerdži“ od februara 2021. godine, preostale rezerve nafte i naftnih derivatana Aljasci su oko 23,3 milijarde barela.
Davne 1867. godine, Aljaska je bila ruska teritorija, a SAD su je kupile od Rusije po ceni od 7,2 miliona dolara.
Zaporoška atomska centrala pod kontrolom ruske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
RUSIJA
Američki Kongres usvojio zakon o zabrani uvoza ruskih energenata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala