- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Godine vrana“, potresna i bolna freska Beograda pre jednog veka, na sceni Narodnog pozorišta

© Foto : Arhiva Narodnog pozorištaGodine vrana
Godine vrana - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
Pratite nas
Predstava „Godine vrana“ poznatog dramskog umetnika Siniše Kovačevića biće premijerno izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u subotu, 12. marta. Ovaj komad, objavljen i kao roman, smatra se jednom od autentičnije ispričanih priča o sudbini Beograda pre jednog veka.
Radnja je smeštena u Beograd 1917. i 1918. godine kada je rat uveliko izbrisao mnoge živote i kada su vrane ravnopravni građani Beograda i svedoci dogaćaja.
„Bile su to godine neočekivanih prijateljstava, profitera, tihih sahrana, vešanja, grejanja na parket, dvoboja, prekog suda što pravnog što društvenog i da, bile su to godine željne ljubavi. Godine kad intelekt gubi vrednost pregažen potrebnostima uličnog pukog snalaženja. Iz takvih istorijskih okolnosti rađaju se najiskrenije ljudske priče, u kojima je ljubav nemoguće poreći i u kojima takva čista i iskrena emocija mora da boli“, kaže dramaturg na ovoj predstavi Danka Sekulović.
© Foto : Arhiva Narodnog pozorištaGodine vrana
Godine vrana - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
Prema njenim rečima, „Godina vrana“ govore o vremenima kada je grešno voleti, ali kada nas samo ljubav može zagrejati.
„Iako se danas više životom ne brani čast, i izlasci na dvoboj deo su prošlosti, vrednosti za koje smo se juče i danas borili deluju tek samo kao slabi trag u poređenju sa nekadašnjim borbama za opstanak, borbama za svaki zalogaj ili lek. Poput učiteljice koja ne odustaje od svojih učenika, ova istorijska priča upozorava i podseća na sve žrtve koje rat donosi, i to u nesrećnom trenutku dok nam preti Treći svetski rat“.
Ona dodaje da je često „Velika drama“ Siniše Kovačevića opisivana kao najambicioznije delo ovog autora, ali da „Godina vrana“ pretenduje da preuzme taj opis.
„Prepuna istorijskih fakata, uklopljenih u lirične motive ova drama je i više od velike, to je delo koje nas vodi i kroz događaje koji su vremenski u prošlosti u odnosu na radnju, dok nesumnjivo slute na nedaće koje će se tek dogoditi, koje će tek postati deo naše prebogate istorije“, ističe Danka Sekulović.
Iranska konferencija - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
KULTURA
Ivana Vujić: Od kraja Drugog svetskog rata svet nije imao nijedan dan mira
Na konferenciji za novinare povodom premijere ovog komada, Kovačević je istakao da će publika prvi put videti dramsku predstavu sa čak 60 učesnika.
„Ne sećam se da je bilo takve ni u vreme Ljubiše Ristića i KPGT-a. Nisam siguran da bi to moglo da se izvede bilo gde drugde i hvala celom Narodnom pozorištu na trudu uloženom u ovu predstavu“, rekao je Kovačević, ističući da je uloženo mnogo razumevanja i entuzijazma.
Povodom izlaska njegove nove predstave baš u vreme novih ratnih pošasti u Evropi, Kovačević je rekao da, kad pogleda iza sebe, a ima već 68 godina, ne pamti srećan period, ne računajući intimne trenutke u životu.
„Ovo nije domen politike, ovo je reminiscencija starog čoveka“, rekao je Kovačević i zaključio da moramo tražiti užitak u sitnim životnim stvarima.
Učiteljicu Juliju Kavran igra Kalina Kovačević, njenog muža – pravnika Alojza, naizmenično će igrati Aleksandar Srećković i Branislav Tomašević. Ulogu sanitetskog majora Živojina Rajića dobio je Petar Strugar, njegovu majku Katicu igra Ljiljana Blagojević, a ženu Ljubinku – Sonja Kolačarić. Ulogu kapetana Mijata Tamnavca dele Hadži Nenad Maričić i Bojan Krivokapić.
Velika drama - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
KULTURA
Istina od koje je mnogima pozlilo: Dve decenije predstave „Velika drama“
U podeli su i Miodrag Krivokapić, Vladan Gajović, Dragan Nikolić, Miloš Đorđević, Dragan Sekulić , Boško Puletić, Tanasije Uzunović i Dragoslav Ilić, Darko Tomović, Hadži Petar Božović ...
Uz veliki ansambl Narodnog pozorišta, predstavu „Godine vrana“ izvode i plesači različitih stilova savremene igre, zatim studenti glume Fakulteta savremenih umetnosti, kao i troje dece.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala