- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Istina od koje je mnogima pozlilo: Dve decenije predstave „Velika drama“

© Foto : Arhiva Narodnog pozorištaVelika drama
Velika drama - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
„Predstavu `Velika drama` je gledao jedan mladić i prvi put se sreo s istinama za koje nije znao. Potom je zamolio svog oca, koji je bio oficir, da pogleda predstavu, a onda i dedu kojem je, tokom izvođenja, pozlilo“, seća se Tanasije Uzunović reakcije publike na predstavu koja otkriva kakva se tragedija dogodi kada se istorija ogluši o istinu.
„Sticajem okolnosti, imao sam priliku da se sretnem s tim mladićem koji je bio šokiran istinom o kojoj se u njegovoj kući ćutalo“, otkriva Uzunović za Sputnjik, uoči obeležavanja jubileja: dve decenije izvođenja „Velike drame“. On dodaje da je u životu naše zemlje bilo mnogo sličnih političkih prisila, mnogo neprikladnih, mučnih momenata na koje je dugo bilo sramota osvrnuti se.
© Foto : Arhiva Narodnog pozorištaVelika drama
Velika drama - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022

Dok je istorija govorila jedno, istina je bila drugačija

Predstava „Velika drama“ po tekstu i u režiji Siniše Kovačevića, koja večerašnjim izvođenjem obeležava dve decenije od premijere, poetično je realistični komad, koji uspeh prema Uzunovićenom mišljenju duguje temi, odnosno istini koju je naša istorija zaboravila.
Ova potresna saga čija je radnja smeštena u drugu polovinu 20. veka preispituje kako istorijski događaji utiču na pojedinca, na koji način ideologija i politika tragično određuju ljudske sudbine. Priča, na kojoj je Kovačević radio čak trinaest godina, prati crnogorsku porodicu Vučić koja učestvuje u kolonizaciji Vojvodine. Vekovima ustrojeno patrijarhalno društvo suočava se sa ideološkim zabludama novog vremena za koji su spremni da žrtvuju prave vrednosti - svoju porodicu.
Tanasije Uzunović koji tumači jedan od najvažnijih likova, oca porodice Zariju Vučića, za Sputnjik kaže da je za uspešnost ove predstave kriv pisac Siniša Kovačević.

Tema o kojoj se dugo ćutalo

„Sve Kovačevićeve predstave, a naročito 'Velika drama' su tačne i dirljive; one vijaju po ljudskoj duši. S druge strane, ovaj komad obrađuje teme o kojima se dugo ćutalo“.
Uzunović ističe da je istorija govorila jedno, dok je istina bila drugačija. Upravo je na toj istini Kovačević sagradio svoju sagu.
„Mislim da mi kao narod nismo 'prečešljali' istoriju na pravi način, i dalje živimo u zabludama, i dalje odbijamo da se suočimo s greškama“, smatra proslavljeni glumac.
Da je „Velika drama“ postala svojevrstan fenomen svedoči ne samo više od 250 izvođenja, već i činjenica da i posle dve decenije ovaj komad puni veliku salu Narodnog pozorišta. Ovom predstavom je 1. juna 2002. godine otvoreno 47. Sterijino pozorje, a u prethodnih dvadeset godina, na matičnoj sceni i gostovanjima videlo ju je više od 160.000 gledalaca.
© Foto : Arhiva Narodnog pozorištaVelika drama
Velika drama - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Plejadi iskusnih glumaca koje predvode Tanasije Uzunović, Ljiljana Blagojević, Rada Đuričin na sceni Narodnog pozorišta pridružili su se mladi, sad već potvrđeni talenti poput Vuka Kostića, Sonje Kolačarić, Hadži Nenada Maričića, Ljubomira Bandovića...
„'Velika drama' zauzima veoma visoku poziciju u mojoj karijeri, ne samo zbog teme koju obrađuje, već zbog toga što ona zahteva potpuno predavanje od svakog člana ansambla. Ona ne može da se igra veštački, tu je emocija prava jer samo tako može da dopre do gledaoca“, navodi Uzunović.
„Velika drama” je doživela ogroman uspeh ne samo kod publike, već i kod kritike. Tri značajna priznanja, Sterijina nagrada za glumu koju je osvojio Vuk Kostić, godišnje priznanje Narodnog pozorišta Ljiljani Blagojević i nagrada za tekst „Dragiša Kašiković” potvrđuju izuzetan domet ovog scenskog dela.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala