- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Dan sećanja na stradalu decu Srpskog Sarajeva /video/

© PixabaySarajevo, BiH
Sarajevo, BiH - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
Pratite nas
U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu obeležen je Dan sećanja na stradalu decu Srpskog Sarajeva, među kojima su i učenice Nataša Učur i Milica Lalović, koje su sinonim stradanja dece na području Sarajevsko-romanijske regije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Nataša i Milica ubijene su 11. marta 1995. godine, za vreme primirja, snajperskim hicima, dok su se igrale ispred zgrade u naselju Grbavica.
Na spisku Centra za istraživanje ratnih zločina, koji nažalost još nije konačan, za sada se nalazi 121 ime ubijene dece Srpskog Sarajeva.
Krvnička ruka snajperiste, oko puno mržnje i pucanj u detinjstvo prekinuli su posljednju igru lastiša Milice i Nataše. U bolnicu Kasindo prva je dovezena Nataša, a lekari su konstatovali surovu preciznost snajperiste. Nakon nje, i Milica. Doktor Slavko Ždrale svedoči da nije bilo mogućnosti da prežive krvnički napad.
„Konstatovali smo da se radi o teškim povredama glave, da je došlo do oštećenja koštanoga dela glave i mozgovine, da su povrede smrtonosne i devojčica je izdahnula za nekoliko minuta. Neposredno posle toga, u bolnicu je došla i Lalović Milica rođena 1984. godine smrtno stradala na Grbavici takođe od metka. Nikakve mogućnosti nije bilo za pomoć, devojčica je već bila mrtva“, opisao je ranije doktor Ždrale.
U vreme kada su devojčice ubijene na snazi je bilo primirje koje su nadgledali francuski i ruski mirovnjaci. Zašto su snajperisti 101. brigade tzv. Armije RBiH i pored postignutih dogovora ubijali srpsku decu u Grbavici, pitanje je za komandante te jedinice, koje je do danas bez odgovora. Pravda, teška ali dostižna, i dalje ne kuca na vrata ožalošćenih porodica.
Rada Cvijetić iz Trnova u ratu je izgubila desetoro članova porodice, a među njima i bratića Miluna koji je ubijen kada je imao svega 18 meseci.
„Ubili ga, lomili mu i noge i ruke... Patolog, pokojni Zoran Stanković, na obdukciji nam je to rekao. Tražili smo pravdu, ali po Tužilaštvu nema pravde. Trebalo je da one kosti pokupimo i odnesemo u Hag... Ne znam više šta da kažem i kako da dokažem ono što je stvarnost. Nema istine i pravde i neće je ni biti dok je tamo Tužilaštvo. Ako se naši izbore da nam se vrati Tužilaštvo i da sudimo zločincima, možda će i biti neke pravde“, ističe Cvijetićeva.
Prema zvaničnim podacima i publikaciji koju će Republički centar za istraživanje rata objaviti u naredna dva meseca, u proteklom ratu u BiH, stradalo je 1.418 srpske dece. Spisak, nažalost, nije konačan.
„Od toga je 450 ubijene dece, preko 400 zatvarano u logorima i preko 400 je bilo ranjeno. To je zastrašujuće, posebno imajući u vidu načine na koje su ta deca ubijana i stradala“, kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra.
Za srpski narod Milica Lalović i Nataša Učur anđeli su koje ne smemo zaboraviti, čija krila ostaju večno raširena na spomen-obeležju u dvorištu Osnovne škole „Sveti Sava“.
Izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH Boško Tomić podseća da još niko nije odgovarao za ubijene devojčice koja su se u vreme primirja igrale ispred svoje škole.
„U martu, mesecu velikog stradanja i egzodusa sarajevskih Srba, moramo se sećati našeg stradanja i iseljavanja. U ovom mesecu se ujedinjeni moramo sećati i spominjati naše nevino stradale“, rekao je Tomić.
Direktorka OŠ „Sveti Sava“ Željka Topalić ukazala je na obavezu obeležavanja važnih datuma za Istočno Sarajevo, te da u školama imaju obavezu da mlade naraštaje uče da ne zaborave svoje stradale vršnjake i da neguju kulturu sećanja i da se na taj način stvara osećaj pripadnosti.
Poražavajuće je što za zločine nad srpskom decom u posljednjem ratu, osim Elfete Veseli, osuđene za monstruozno ubistvo dečaka Slobodana Stojanovića kod Zvornika 1992. indirektno presuđeno još samo šest lica. Iz Republičkog centra za istraživanje rata poručuju da je to zanemarivo u odnosu na broj zatočene i ubijene srpske dece, prenosi RTRS.
Srpsko groblje - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
REGION
Podnet izveštaj protiv 23 osobe osumnjičene za genocid nad Srbima u BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala