- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Šef Folksvagena: Šteta od krize u Ukrajini za Evropu bi mogla da bude veća nego od pandemije

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Matti Blume/Cropped photo / Herbert Dis, generalni direktor Folksvagena
Herbert Dis, generalni direktor Folksvagena - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
Pratite nas
Herbert Dis, generalni direktor Folskvagena, najvećeg evropskog proizvođača automobila, upozorio je da bi produžavanje krize u Ukrajini moglo da ima gori uticaj na ekonomiju Evrope od pandemije virusa korona.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Poremećaji u lancima snabdevanja mogli bi da dovedu do velikog rasta cena, nestašice energenata i inflacije, rekao je Herbert Dis govoreći o krizi u Ukrajini.
„To bi moglo da bude veoma rizično za evropsku i nemačku ekonomiju. Pretnja za Evropu i Nemačku je velika, inflacija bi mogla da pritisne potrošače“, rekao je Dis za Fajnenšel tajms.
Kako navodi taj list, inflacija u evrozoni dostigla je novi rekord u februaru od 5,8 odsto, a mogla bi da naraste do sedam odsto ove godine. Takođe, Fajnenšel tajms navodi da iz Rusije stiže 45 odsto evropskog uvoza gasa u Evropu koji se koristi za grejanje u domovima, ali i za pokretanje proizvodnog sektora.
„Zamislite scenario u kom prekidamo sve poslovne veze sa Rusijom ukoliko se konflikt ne prekine, da ne možete da više kupujete energente, što bi dovelo do situacije koja može znatno da utiče na Evropu i Nemačku“, rekao je Dis.
Prvi čovek Folksvagena podvukao je da je bio za „maksimalne sankcije“ prema Rusiji, ali kada su one stupile na snagu „trebalo bi da se vratimo pregovorima, dijalogu, jer ne želimo neprekidni sukob u Ukrajini“.
Folksvagen, koji ima 500.000 zaposlenih u Evropi, zaustavio je proizvodnju u Rusiji „do daljnjeg“, u svojim fabrikama u Kalugi i Nižnjem Novgorodu.
Slično kao na početku pandemije 2020. godine, Folskvagen je bio primoran da privremeno zaustavi proizvodnju u fabrikama u Nemačkoj zbog nestašice delova. Nemački proizvođač nije mogao da obezbedi kablove koje uglavnom proizvode kompanije u Ukrajini.
Dis je upozorio da bi Folksvagen i evropska ekonomija mogli da se suoče sa većim problemima nego što su „uska grla“ u snabdevanju.
Automobili  - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
EKONOMIJA
Stanje haosa: Kupci čekaju nove automobile mesecima — u Srbiji skaču cene polovnjaka
Gasna kompresorska stanica  - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
EKONOMIJA
Nagli skok cene energenata: Evropa rizikuje da izgubi ekonomski značaj u svetu /video/
Analena Berbok - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
SVET
Nemačka: Ako prestanemo da uvozimo rusku naftu, nećemo moći da se krećemo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala