- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Jezivi projekat UP-4: Amerikanci razvijali biološko oružje za uništavanje etničkih grupa

© Foto : U.S. Army photo / Master Sgt. Michel SaureVojnici hemijsko-biološke jedinice Oružanih snaga SAD
Vojnici hemijsko-biološke jedinice Oružanih snaga SAD - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
Pratite nas
Sa velikim stepenom verovatnoće možemo reći da je jedan od zadataka Amerike i njenih saveznika stvaranje bioagenasa sposobnih da selektivno unište različite etničke grupe stanovništva, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Resor je naveo da su predstavnici zapadnih zemalja oprezni u vezi sa transferom svojih biomaterijala, ali da dokumenti potvrđuju brojne slučajeve prenosa biouzoraka ukrajinskih državljana u inostranstvo.

Kako je saopštio ruski vojni resor, Amerikanci su već uspeli da uklone većinu dokumentacije iz laboratorija u Kijevu, Harkovu i Odesi, uključujući baze podataka, biomaterijale i opremu, u Lavovski istraživački institut za epidemiologiju i higijenu i američki konzulat u Lavovu. Moguće je da će deo kolekcije biti preseljen u Poljsku.
Pentagon se interesovao za insekte u Ukrajini koji prenose zaraze, analiza dobijenih materijala pokazuje da je više od 140 kontejnera sa ektoparazitima slepih miševa – buvama i krpeljima, izneto je u inostranstvo iz biološke laboratorije u Harkovu, navodi se u saopštenju.
Ministarstvo odbrane Rusije dodaje da su postali poznati detalji projekta UP-4, koji je realizovan uz učešće laboratorija u Kijevu, Harkovu i Odesi, a projektovan je za period do 2020. godine. Kako se objašnjava, njegova svrha bila je proučavanje mogućnosti širenja posebno opasnih infekcija preko ptica selica.
Infekcije su uključivale i visokopatogeni grip H5N1, čija smrtnost za ljude dostiže 50 odsto, kao i Bolest Njukasla.
Identifikovane su najmanje dve vrste ptica selica, čije rute prolaze uglavnom kroz Rusiju, a sažete su i informacije o migracionim rutama kroz zemlje istočne Evrope, navodi se u izveštaju.
„Od svih metoda razvijenih u Sjedinjenim Državama za destabilizaciju epidemiološke situacije, ova je jedna od najnepromišljenijih i najneodgovornijih, jer ne dozvoljava da se kontroliše dalji razvoj situacije", istakao je načelnik snaga radijacione, hemijske i biološke zaštite Oružanih snaga Rusije, general-potpukovnik Igor Kirilov.
On kaže da su troškovi realizacije američkog projekta UP-4 sa širenjem patogena pomoću ptica iznosili 1,6 miliona dolara.

Kako je naveo, razvijao se i projekat R-781, gde se slepi miševi smatraju nosiocima potencijalnih agenasa biološkog oružja.
Ministarstvo odbrane Rusije navodi da materijali o projektu UP-8 za proučavanje virusa krimsko-kongoške hemoragične groznice i hantavirusa u Ukrajini opovrgavaju tvrdnju američke javnosti da samo ukrajinski naučnici rade u biolaboratorijama Pentagona u Ukrajini bez intervencije američkih biologa.
Jedan od dokumenata potvrđuje da se sva ozbiljna istraživanja visokog rizika sprovode pod direktnim nadzorom specijalista iz SAD, dodao je ruski vojni resor.

Prema rečima Kirilova, potvrđena je činjenica direktnog plaćanja Pentagona za učešće u istraživanju. Skromne, po američkim standardima, plate su vredne pažnje - to ukazuje na nisku procenu profesionalizma ukrajinskih specijalista, konstatovao je on.
Dokumenti sadrže predloge za proširenje vojno-biološkog programa SAD na teritoriji Ukrajine, kaže Kirilov. Tako su, prema njegovim rečima, pronađeni dokazi o nastavku završenih bioloških projekata UP-2, UP-9, UP-10, usmerenih na proučavanje uzročnika antraksa i afričke svinjske kuge.
„Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland je svojom izjavom indirektno potvrdila sprovođenje vojno-biološkog programa Pentagona u Ukrajini uz zaobilaženje postojećih međunarodnih sporazuma“, konstatovao je Kirilov.
Ranije je Nulandova izjavila da u Ukrajini postoje objekti za biološka istraživanja, te da trenutno Kijev i Vašington rade na tome da materijali koji su prikupljeni ne dospeju u ruke ruskih snaga.
Biološko oružje - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
Podkast
Isplivavaju tajne Zapada koje potpuno menjaju svet | Od četvrtka do četvrtka
Laborant u mikrobiološkoj laboratoriji  - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
RUSIJA
Otkrivena dokumenta tajnih službi: Gde su sve Amerikanci ispitivali koronu sa slepim miševima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala