- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Raskrinkana monstruozna laž: Azov odavno ispraznio porodilište, u ruševinama nije bilo trudnica

© Foto : Skrinšot stranice @gixie_beauty na Instagramu i fotografije ukrajinskog fotografa Evgeniя MaloletkiTrudnica koja navodno napušta porodilište u Marijupolju
Trudnica koja navodno napušta porodilište u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
Pratite nas
Ukrajinske vlasti plasirale su u javnost još jednu monstruoznu lažnu vest – ovog puta Oružanim snagama Rusije pripisan je vazdušni napad na porodilište u Marijupolju. Porodilište su pritom odavno ispraznili neonacisti iz bataljona „Azov“ i u njemu nije bilo trudnica.
U sredu uveče, 9. marta ukrajinski mediji su objavili snimke razaranja nakon navodnog napada vazdušnih snaga na porodilište i dečju bolnicu u Marijupolju. Nakon toga se oglasio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski koji je za vazdušni udar optužio Rusiju.
Zapadni mediji odmah su se složno oglasili sa naslovima kojima osuđuju Rusiju. Pridružio im se i generalni sekretar UN Antonio Gutereš koji je takođe osudio „napad na bolnicu u Marijupolju“.
Odreagovao je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.
„Tako nastaju lažne vesti. U saopštenju koje je dato 7. marta upozoravali smo da su radikali pretvorili tu bolnicu u vojni objekat. Veoma je zabrinjavajuće što UN širi te informacije bez provere“, ocenio je Poljanski.
On je imao u vidu obraćanje stalnog predstavnika Rusije pri UN Vasilija Nebenzje koji je na sednici SB UN 7. marta rekao da su, prema saopštenjima stanovnika Marijupolja, Oružane snage Ukrajine „isterale kompletno osoblje iz porodilišta № 1 u Marijupolju, te da su tamo opremile vatreni položaj“.
Istovremeno, ruski i ukrajinski Telegram kanali raskrinkali su još jednu u nizu lažnih vesti ukrajinskih vlasti i medija. Autor kanala „Rat protiv lažnih vesti“ (Voйna s feйkami) navodi da porodilište nije radilo od početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini, te da su lekare rasterali militanti nacionalističkog puka koji je zabranjen u Rusiji – „Azov“.
Pre dva dana, 8. marta, sin jedne od radnica iz porodilišta rekao je u intervjuu za „Lenta.ru“ da su „krajem februara u porodilište gde radi njegova majka došli ljudi u uniformi, rasterali osoblje i u zgradi opremili položaje“. Te informacije potvrđuju snimci koje su objavili ukrajinski Telegram kanali iz porodilišta nakon granatiranja.
Sa druge strane, Telegram kanal „Nezvanični Bezsonov“ (Neoficialьnый Bezsonov) primećuje da su „na početku ruske vojne operacije u Ukrajini porodilište u Marijupolju zauzele dve čete 36. brigade marinaca“.
Telegram kanal „Signal“ tvrdi da je otkrio ko je devojka koju su fotografi slikali na ruševinama porodilišta u Marijupolju. Ona liči na manekenku i popularnu bjuti blogerku Marijanu Podgursku.

„Devojka je zaista trudna, ali nikako nije mogla 'ležati' u porodilištu koji su odavno zauzeli neonacisti 'Azova'. Devojci su dali stvari, našminkali je i doveli pred kamere. 'Ekskluziva' je poverena poznatom fotografu Evgeniju Maloletki koji sada blisko sarađuje sa zapadnim informativnim agencijama i radi za 'Asošijejted pred'“, smatraju analitičari, prenosi „Vzgljad“.

Telegram kanal „Rat protiv lažnih vesti“ takođe je ukazao na nelogičnosti. Naime, fotografije na kojima su prikazane „žrtve“ navodnog napada objavljene su na internetu mnogo kasnije nego vest o samom događaju. Autori istrage sugerišu da je masovno deljenje fotografija na društvenim mrežama i u medijima – deo planirane antiruske kampanje.

„Logično je pretpostaviti da bi, ako su tamo zaista bile porodilje, pripadnici spasilačke službe i očevici koji su prvi stigli na mesto događaja odmah napravili fotografije sa lica mesta, ne čekajući reportažu poznatog fotografa“, navodi se u objavi.

Kako je precizirano, autor fotografija vodi aktivnu antirusku propagandu od 2014. godine.
„Od prvog dana ruske specijalne operacije tim Zelenskog bavi se proizvodnjom i distribuiranjem lažnih vesti uz konstantnu podršku Zapada – od britanskog premijera (Borisa) Džonsona do nekih levih medija. Uzgred rečeno, u Ukrajini se ne bave time samo mediji, politički analitičari i sam Zelenski, nego i njegova žena“, primetio je direktor Centra za evroazijska istraživanja Vladimir Kornilov.
Po njegovim rečima, supruga Vladimira Zelenskog, Elena Zelenska pre neki dan je objavila fotografije dece koja su navodno poginula tokom „ruske agresije“. Međutim, na nekoliko tih fotografija zabeležena je tragedija kada su borci „teritorijalne odbrane“ u Kijevu pucali na džip sa višečlanom porodicom, jer su mislili da je „ruska diverzantska grupa“.
„Zanimljivo je to što je nekoliko sati pre napada na porodilište u Marijupolju Zelenski lično rekao da u gradu nema vode i struje, te da su sve medicinske ustanove zatvorene i evakuisane. Međutim, unapred se znalo da je u porodilištu raspoređen štab ukrajinskog nacionalnog bataljona“, rekao je Kornilov.
Kako je podsetio, slično je bilo i u slučaju navodne „primene hemijskog oružja u Dumi od strane Asadovih trupa“.
Ekspert se nada da će, kada ruske trupe oslobode Marijupolj, biti urađeno nekoliko intervjua sa učesnicima „foto sesije“ kod porodilišta, te da će svet saznati istinu.
Kornilov dodaje da je Zapad i do sad plasirao mnogo lažnih vesti i o Siriji i o Donbasu, a sada i Ukrajini, ali nikada nije stigao nijedan demanti ni od Brisela, ni Vašingtona, a da se ne govori o izvinjenju.
Manipulacije situacijom oko porodilišta u Marijupolju danas je komentarisao i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji je rekao da je zgrada odavno baza za ultraradikalni bataljon, te da tamo nema pacijenata i osoblja.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
RUSIJA
Lavrov: Demilitarizaciju Ukrajine sprovešćemo do kraja, dogovor o prekidu vatre nije ni bio u planu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala