- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Demilitarizaciju Ukrajine sprovešćemo do kraja, dogovor o prekidu vatre nije ni bio u planu

© Sputnik / Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
Pratite nas
U Antaliji je završen sastanak šefova diplomatija Rusije i Ukrajine Sergeja Lavrova i Dmitrija Kulebe. Lavrov je poručio da je će Rusija sprovesti demilitarizaciju Ukrajine do kraja i da dogovor o prekidu vatre nije ni bio u planu na današnjim pregovorima.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Sastanak ministara je počeo je u pola 10 i trajao sat i po vremena. Održan je na marginama diplomatskog foruma, a prisustvovao je i turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.
Šefovi ruske i ukrajinske diplomatije su nakon sastanka držali odvojene konferencije za novinare. To je bio prvi susret ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine od početka ruske vojne operacije.
Prema rečima Kulebe, tokom susreta sa Lavrovom je najviše razgovarao upravo o prekidu vatre, ali i o otvaranju humanitarnih koridora.
Šef ukrajinske diplomatije ocenio je da su pregovori sa ruskim ministrom bili složeni. Kako je precizirao, na sastanak sa Lavrovom je došao sa dva zadatka, a to su organizacija humanitarnog koridora i primirje bar na 24 časa.

O režimu prekida vatre

On je izrazio nadu da će pregovori sa Rusijom biti nastavljeni. Kako je istakao, neophodna je ozbiljan, sadržajan razgovor. Kuleba je precizirao da je spreman da ga nastavi kada Rusija bude spremna za to i saopštio da strane nisu razgovarale o vojnoj pomoći koja je pružena Kijevu. Takođe je napomenuo da trenutno ne vidi izglede za prekid vatre.
Sa svoje strane, Lavrov je istakao da Rusija nije imala nameru da se tokom sastanka sa ukrajinskim ministrom inostranih poslova dogovara uvođenje režima prekida vatre.
„Nisam iznenađen što je gospodin Kuleba rekao da nismo uspeli da se dogovorimo o prekidu vatre. Ovde niko nije imao ni nameru da se o tome dogovara“, rekao je on.
Ministar je objasnio da Rusija neće praviti „paralelnu platformu“ po pitanju rešavanja krize u Ukrajini.
Upozorili smo naše kolege od samog početka susreta da od ovoga nećemo praviti paralelnu platformu, kako bi to, pretpostavljam, želela ukrajinska strana, budući da Kijev uvek pokušava da rad na implementaciji dogovora zameni novim formatima pregovora kako bi izašli na naslovne strane u novinama“, rekao je.

Borba Rusije za pravo postojanja na političkoj karti sveta

Diplomata je naglasio da situacija u Ukrajini predstavlja borbu Rusije za pravo da postoji na političkoj karti sveta.
„Naravno, sada je reakcija Zapada na naše postupke potpuno pomahnitala, pokazuje da se zaista vodi borba na život i smrt, za pravo Rusije da postoji na političkoj karti sveta uz potpuno poštovanje njenih legitimnih interesa“, precizirao je on.
Rusija je do poslednjeg trenutka htela da reši pitanje osiguravanja svoje bezbednosti diplomatskim putem. Mi smo poslali dokument sa predlozima SAD i NATO po svim ključnim pitanjima evropske bezbednosti uzimajući u obzir interese bezbednosti svih strana kontinenta, uključujući i Ukrajinu. Nama je rečeno da je Ukrajina njihova i da će oni zajedno sa Kijevom rešavati njenu sudbinu“, kazao je.
Takođe je rekao i da Rusija nikada nije koristila naftu i gas kao oružje. Kako kaže, ako Evropa odluči da prestane da kupuje ruske energente, Rusija je neće ubeđivati u suprotno.

O porodilištu u Marijupolju

Porodilište u Marijupolju odavno je postalo baza za ekstremiste, ali tamo nema ni pacijenata ni osoblja, osvrnuo se Lavrov na pitanje gađanja porodilišta.
„Porodilište – nije prvi put da čujemo hipotetičke uzvike o takozvanim 'zverstvima ruskih Oružanih snaga'. Sedmog ili šestog marta, sada se tačno ne sećam, ali na sednici Saveta bezbednosti UN naša delegacija je iznela činjenice da su to porodilište odavno zauzeo bataljon 'Azov' i drugi radikali, da su otuda isterali sve porodilje, sve medicinske sestre i uopšte kompletno osoblje. To je bila baza ultra-radikalnog bataljona“, rekao je Lavrov na konferenciji za medije.
Kako je istakao, ti podaci su izneti pre tri dana.
„Stoga sami izvucite zaključke o tome kako se manipuliše javnim mnjenjem u celom svetu. Video sam sve te izveštaje. Veoma emotivno, ali nažalost druga strana bilo koje situacije, strana koja omogućava da se stekne objektivna predstava, nikada ne uživa posebnu pažnju“, ocenio je šef ruske diplomatije.

O humanitarnim koridorima: Inicijativa ostaje na snazi

Šef ruske diplomatije je istakao da je Rusija potvrdila da inicijativa po pitanju humanitarnih koridora u Ukrajini ostaje na snazi. Takođe je rekao i da ovaj susret neće baciti senku na pregovore koji se održavaju u Belorusiji.
Ruska specijalna operacija u Ukrajini odvija se po planu, istakao je ministar. Prema njegovim rečima, Moskva se zalaže za bilo kakve kontakte o problemima ukrajinske krize i pronalaženju izlaza iz nje.
On je podsetio da je Rusija na poslednjoj rundi pregovora u Belorusiji iznela konkretne predloge za regulisanje situacije u Ukrajini, kao i da je Kijev uzeo u razmatranje ruski nacrt i uverio da će uskoro dati konkretan odgovor, dodao je Lavrov.
„Moskva se zalaže za bilo kakve kontakte po pitanju ukrajinske krize kako bi se pronašlo rešenje“, konstatovao je on.

Proces demilitarizacije Ukrajine neophodno sprovesti do kraja

Prema rečima ministra, proces demilitarizacije Ukrajine neophodno je sprovesti do kraja i da sa njim ne treba kočiti.
„Mi i dan danas želimo da diplomatija rešava sva pitanja, ali ovog puta smo jasno objasnili da je neophodna demilitarizacija Ukrajine, da je neophodna denacifikacija Ukrajine, te da se sa tim procesima ne sme kočiti iz razloga što je pretnja za Rusiju iz te zemlje direktna – vojna, kulturna, informaciona, jezička i civilizacijska, te da je ona postala neodložna“, istakao je.

Evropsko oružje može dospeti u ruke terorista

Lavrov je takođe upozorio da Evropa šalje u Ukrajinu na hiljade prenosnih raketnih sistema, kao i da oružje može da dospe u ruke terorista.
„Oni koji pumpaju Ukrajinu oružjem i šalju plaćenike tamo, moraju da snose odgovornost za svoje postupke“, naglasio je ministar, dodajući da to stvara pretnju civilnoj avijaciji jer je nejasno kako će to oružje biti raspoređeno.

O biolaboratorijama u Ukrajini: Rusija ogorčena na SAD

Ministar se na konferenciji za novinare osvrnuo i na temu bioloških laboratorija u Ukrajini koje finansiraju SAD, rekavši da su one tajno funkcionisale u Ukrajini, a da postoje i u drugim zemljama.
Rusija je ogorčena zbog aktivnosti SAD u vezi eksperimenata koji su sprovođeni u Ukrajini na patogenima koji se mogu koristiti za hemijsko oružje, poručio je on.

O mogućem sastanku Putina i Zelenskog

Govoreći o potencijalnim pregovorima na nivou predsednika Rusije i Ukrajine, Lavrov je rekao da Vladimir Putin nikada nije odbijao takvu vrstu kontakta. Lavrov je rekao i da je tokom razgovora sa Kulebom bilo reči o susretu Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog.
„Nadam se da će se takva potreba pojaviti, ali prethodno je neophodno sprovesti celokupan rad koji je pokrenut na pregovorima u Belorusiji“, dodao je.

Moskva više neće imati iluzije po pitanju saradnje sa Zapadom

Istovremeno, Rusija će izaći iz krize otrežnjene svesti i više neće imati iluzije po pitanju saradnje sa Zapadom, kazao je Lavrov.
Prema njegovim rečima, Rusija će učiniti sve kako ne bi zavisila od Zapada u oblastima koje su od odlučujućeg značaja za zemlju.

„Zapadu od Ukrajine treba samo jedno – da stalno radi protiv Rusije, protiv svega ruskog“, naglasio je Lavrov.

Govoreći o sankcijama protiv Rusije, šef ruske diplomatije je ocenio da je Zapad za tren oka pogazio privatnu svojinu.
„Što se tiče stanja ruske ekonomije, mi ćemo se sami tim problemom pozabaviti, time se bavi naš predsednik, a time se bavi i naša Vlada“, dodao je.

O NATO-u: Tako ne može da se razgovara sa Rusijom

Lavrov je napomenuo da Rusija smatra neprihvatljivim to što NATO odbija da uzima u obzir interese Moskve po pitanju širenja Alijanse.
„Rekli su nam – govorite šta hoćete u principu, ali u pitanje širenja NATO se ne uplićite, mi ćemo to rešavati sami, bez vas, i ne brinite se, vašoj bezbednosti NATO ne preti. Po kom principu pitanja naše bezbednosti i interese naše bezbednosti određuje NATO uveravajući nas da nam ništa ne preti?“, zapitao se Lavrov i dodao da „na taj način neće moći da se razgovara sa Rusijom“.

Rusija nikada ne govori o mogućnosti trećeg svetskog rata

Moskva nikada ne govori o mogućnosti trećeg svetskog rata, pogotovo nuklearnog, ali nas uznemirava to što Zapad kao mantru ponavlja tezu o mogućnosti takvog sukoba, naglasio je šef ruske diplomatije.
„To im stalno iskače u podsvesti, ali mi o tome nikada ne govorimo“, konstatovao je Lavrov.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
RUSIJA
Putin: Zadatke u Ukrajini sprovode samo profesionalni vojnici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala