- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Objavljeni prvi snimci početka izgradnje najdužeg tunela u Srbiji /video/

© Foto : YouTube/GradnjaIzgradnja tunela ispod Fruške Gore
Izgradnja tunela ispod Fruške Gore - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
Pratite nas
U toku su pripremni radovi na izgradnji budućeg najdužeg tunela u Srbiji – ispod Fruške Gore.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratitena kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, asve video sadržaje na platformi „Odisi“(odysee.com).

Radovi na izgradnji Fruškogorskog koridora, koji će sa četiri trake povezati Novi Sad i Rumu, počeli su u maju prošle godine, a kao najzahtevniji poduhvat u sklopu projekta izdvaja se probijanje tunela „Iriški venac“ koji će sa svojih bezmalo 3,5 kilometra dužine biti najduži tunel u Srbiji, piše portal „Gradnja“.
Kako je najavljeno, ovaj dvocevni tunel biće probijen na deonici između naselja Paragovo u Sremskoj Kamenici i obilaznice oko Rume, čime će se tranzitni saobraćaj konačno izmestiti s prostora Nacionalnog parka Fruška gora.
Kao što se može videti na snimku iz drona, kada se iz pravca Novog Sada krene ka Rumi, u tunel se ulazi tačno na račvanju dve saobraćajnice za penjanje, odnosno spuštanje sa Iriškog venca.
U toku su intenzivni zemljani radovi na pripremi terena i pravljenja saobraćajnica za dolazak teške mašinerije kojom će se bušiti tunel ispod Fruške gore.
Sagrađeni su potporni zidovi za prilazak kampu koji će raditi na ovom velikom infrastrukturnom projektu. Sagrađena je i prva zgrada za smeštaj radnika i opreme.

Saobraćajnica širine osam metara sa dve trake

Idejni projekat za tunel „Iriški venac“, čija puna dužina iznosi 3.480 metara, urađen je u Institutu za puteve još 2016. godine, kada je predviđeno da kolovoz bude betonski.
Međutim, od te ideje se na kraju odustalo, pa će saobraćajne površine u tunelu ipak biti prekrivene asfaltom, dok je planirana širina kolovoza osam metara sa dve trake.
Projektovane su i bezbednosne niše na svakih 150 metara i prolazi za pešake na svakih 290 metara kroz koje će moći da se prođe u slučaju požara, saobraćajnih nesreća i dr.
Osim toga, biće izgrađen i kontrolni centar iz kog će kamere nadgledati saobraćaj u ovom i još jednom tunelu – „Širine“, koji će biti dug oko 350 metara, a u okviru čitavog sistema pratiće se i zagađenje.
Predviđena je i izgradnja dva vezna tunela kroz koje će moći da prođu i kamioni ako ostanu u kvaru, a sve je projektovano u saglasnosti sa nemačkim standardom bezbednosti RAPT.

Investicija od 606 miliona evra

Prema poslednjim podacima, trenutno se izvode radovi na ulaznom portalu tunela „Iriški venac“, a u toku je i izrada dokumentacije za građevinsku dozvolu za most preko Dunava u okviru deonice 3 – Petlja Kać-Petrovaradin.
Vrednost projekta Fruškogorskog koridora iznosi 606 miliona evra, a prema dogovoru sa kineskom kompanijom CRBC, koja je glavni izvođač radova, za svako posečeno stablo na Fruškoj gori biće posađene dve nove sadnice.
Maketa tunela na Fruškogorskom koridoru - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2021
Počeli radovi na izgradnji Fruškogorskog koridora
Iriški venac - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2020
Najduži tunel u Srbiji gradi se po nemačkom standardu, izgledaće impozantno /video/
Fruškogorski koridor deo je putnog pravca Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica – granica sa Bosnom i Hercegovinom - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2020
Kinezi ispod Fruške gore grade najduži tunel u Srbiji /video/
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala