Najduži tunel u Srbiji gradi se po nemačkom standardu, izgledaće impozantno /video/

© Foto : Jutjub/ Petar DragićIriški venac
Iriški venac - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najduži tunel u Srbiji, Iriški venac, biće probijen kroz Frušku goru na deonici između Paragova i obilaznice oko Rume. Ovaj objekat biće gotovo duplo duži od trenutnog rekordera, tunela "Manajle" od 1.804 metra na južnom kraku Koridora 10 u Grdeličkoj klisuri.

Kinezi će graditi novu saobraćajnicu na kojoj će se nalaziti ovaj impozantan objekat, a odgovorni projektant građevinskog dela tunela je Slobodan Savić.

Na oko 20 odsto dužine tunela su ekstremni geološki uslovi i rastresit materijal, pa će neimari imati složen zadatak dok ne trasiraju put kroz Frušku goru.

"Tunel će biti dug 3.480 metara i imaće dve cevi. Širina kolovoza je osam metara sa dve trake",  objašnjava Savić za Novosti.

"Iako se po dužini razlikuje od svih dosadašnjih objekata, po tehnologiji iskopa i zaštite će biti isti kao i tuneli na koridorima. Projektovane su i bezbednosne niše na svakih 150 metara i prolazi za pešake na svakih 290 metara kroz koje će moći da prođu u slučaju požara, saobraćajnih nesreća i drugih incidenata. Predviđena je i izgradnja dva vezna tunela kroz koje će i kamioni moći da prođu ako ostanu u kvaru. Sve je projektovano u saglasnosti sa nemačkim standardom bezbednosti RAPT", precizira Savić.

Ovo je jedna od animacija Fruškogorskog koridora:

Savić napominje da je idejni projekat u Institutu za puteve završen 2016. godine. Tada je predviđeno da kolovoz bude betonski, ali se od te ideje odustalo.

"Mislim da će ipak tunel biti asfaltiran, jer se pokazalo da je vožnja po njemu udobnija, a jeftiniji je i lakše se održava", kaže Savić.

Biće izgrađen i kontrolni centar odakle će kamere nadgledati saobraćaj u ovom i još jednom tunelu "Širine", koji će biti dug oko 350 metara, a pratiće i zagađenje.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala