- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik posle razgovora sa Analenom Berbok: Napraviti neutralnu pravnu analizu o situaciji u BiH

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je, posle susreta sa šeficom nemačke diplomatije Anelenom Berbok, da postoji saglasnost da se pod pokroviteljstvom Nemačke napravi potpuno neutralna pravna analiza o situaciji u BiH, bez političke primisli, pridodavanja i želja šta bi trebalo u tome da ide.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratitena kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, asve video sadržaje na platformi „Odisi“(odysee.com).

„Treba da se napravi jedna surova formalno-pravna analiza o tome šta je rađeno i kakva je situacija u BiH i da na bazi tog dokumenta razgovaramo. Činjenica je da je to ministar razumela i da bi moglo da se desi u narednom periodu, ako to neko ne razgradi. Mislim da je to dobra situacija“, izjavio je Dodik, prenela je RTRS.
Dodik je rekao da je Berbokovoj postavio pitanje da li postoji njena spremnost da pod okolnostima, izazvanim sukobima u Ukrajini i mnogo čime drugim, utiče na briselsku administraciju da omekša proceduru za BiH, kako bi ona dobila kandidatski status za EU, što je, smatra, najvrednije o čemu su razgovarali.
On je istakao i da su njegove kolege iz Predsedništva pokušale da situaciju u BiH predstave kao nestabilnu, što, tvrdi, nije tačno.
„Razgovarali smo o Euforu, njegovoj ulozi u ovome svemu. Procene (Eufora) o bezbednosti treba uvažavati, a ne neke zabludne političke propagande trice, koje najčešće dolaze iz Sarajeva“, rekao je Dodik novinarima.
On je naveo da je tokom susreta objasnio i da u BiH nema pokreta za secesiju, da unutrašnja politička borba traženja ustavne pozicije za Republiku Srpsku nije secesija, kao i da se od te borbe neće odustati.
Dodik je rekao da o sankcijama njemu nije razgovarano, ali da je bilo govora o sankcijama Rusiji koje BiH nije uvela.
Prema njegovim rečima, za sat vremena, koliko je sastanak trajao, od svojih kolega je svašta čuo, kako zemljom rovare Srbija i Hrvatska, što nije tačno.
„Mislim da ona dolazi iz ozbiljne zemlje i da neozbiljne tvrdnje neće moći ni da prihvate. Reći da 50 odsto upravlja Srbija, a da se Hrvatska meša u unutrašnje stvari BiH, od strane (Željka) Komšića je netačna formulacija i ne verujem da je ona to prihvatila kao činjenicu. To što Komšić zagovara o nekoj apstraktnoj BiH koja bi trebalo da se nametne, ne uvažavajući etničke i istorijske realnosti je nemoguća BiH“, naglasio je Dodik.
Dodik je napomenuo da je na sastanku rekao i da se budućnost Evrope ne može graditi tako što će se razgrađivati pojedine države, kao ni da se BiH ne može graditi ako se ne poštuje ustavni položaj Republike Srpske, dok Kristijana Šmita niko nije pomenuo na sastanku.
Poseta nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok Bosni i Hercegovini - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
REGION
Dodikova poruka nemačkoj ministarki spoljnih poslova /video/
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
REGION
Dodik: Sukobi u Ukrajini ne mogu da se dovedu u vezu sa građanskim ratom u BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala