- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodikova poruka nemačkoj ministarki spoljnih poslova /video/

© AP Photo / Armin DurgutPoseta nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok Bosni i Hercegovini
Poseta nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok Bosni i Hercegovini - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
Pratite nas
Jačanje BiH ne može biti zasnovano na razgradnji Republike Srpske, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na sastanku sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok.
Dodik je nemačkoj ministarki poručio da je spreman na svaki dogovor koji će BiH učiniti ustavno ostvarivom zemljom.
„Kao što se jedinstvo i snaga EU ne mogu graditi razgradnjom bilo koje države članice, tako ni izgradnja i jačanja BiH ne može biti zasnovana na razgradnji Republike Srpske, a što je masovno činjeno u prošlosti“, istakao je Dodik.
Izrazio je zahvalnost Analeni Berbok na pokazanom interesovanju za situaciju u BiH i Zapadnom Balkanu u celini, prenosi RTRS.
Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik je rekao da tokom sastanka nije bilo pritisaka od strane šefice nemačke diplomatije da BiH, po uzoru na EU, uvede sankcije Rusiji.
Članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović i ministarka inostranih poslova u Savetu ministara BiH Biser Turković održali su danas u Sarajevu sastanak sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok. Sastanku je prisustvovao i Manuel Saracin, specijalni predstavnik Nemačke za zapadni Balkan.
Dodik je izjavio i kako je tražio da briselska administracija „omekša“ i da BiH dobije status kandidata, preneo je Tanjug.
„Moje je pitanje bilo da li postoji spremnost da se u vreme sukoba u Ukrajini omekša briselska administracija da BiH dobije kandidatski status“, izjavio je Dodik.
On je naveo da je nemačkoj ministarki objasnio da u BiH nema secesionističkih namera. Dodik je kazao kako se radi o značajnom spinu da se stanje u BiH prikaže nestabilnim, što, kako je naveo, nije tačno.
Dodik je kazao da „treba više podržavati EUFOR-ove procene o sigurnosti, a ne neke zabludne političke propagande koja dolazi najčešće iz Sarajeva“.
„Imamo neku saglasnost da se pod pokroviteljstvom Nemačke izgradi potpuno neutralna pravna analiza o stanju BiH i tome šta je rađeno te da na bazi toga razgovaramo dalje“, izjavio je Dodik.
Berbokova je istakla da želi da integritet izbora u BiH bude pojačan i da je važno da izbori budu održani u planiranom terminu u oktobru.
Naglasila je da evropska budućnost zemalja Zapadnog Balkana nemački prioritet, navodi RTRS.
Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
SVET
Nemački kancelar: EU da deluje kao „sila među silama“ i aktivno podstiče proširenje na Balkan
Mapa BiH  - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2021
Opasno zatišje: Bosna je propala, Kosovo izvor opasnosti ― upozorenje iz Nemačke za Balkan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala