Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ruski ambasador: Razumemo Srbiju, njeno glasanje u UN rezultat je najjačeg pritiska SAD i EU

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Pratite nas
„Nismo očekivali da Srbija pristane i podrži sankcije protiv Rusije. Iz više razloga, zbog istorije odnosa i veze naših naroda. Integracija i povezanost Rusije i Srbije postoje i moraju da postoje. Razumemo da Srbija trpi pritiske“, rekao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Srbija dugo sprovodi svoju spoljnu politiku na osnovu svojih nacionalnih interesa. Pretnje postoje. Jasno mi je iz novina, zapadnih izjava i pretnji na adresu Beograda i Srbije. Razumem da pritisak postoji“, naveo je ambasador i dodao da podrška Rusiji od strane naroda takođe postoji.
Kad je reč o rezoluciji UN kojom se osuđuje napad na Ukrajinu, a koju je Srbija podržala, ambasador ističe da „Rusija razume iznuđeno“.

„Razumemo rezultat velikog pritiska i štetu koja Srbiji preti. Srbija se nalazi u grupi zemalja za koju su UN važne zbog Kosova. Razumemo da ovaj potez nije potez same Srbije, već rezultat veoma velikog jakog, možda najjačeg pritiska od strane SAD i Evropske unije“, naveo je Bocan-Harčenko.

On je dodao da „evropski put nikada nije bio smetnja razvoju odnosa“ Srbije i Rusije.
„U slučaju Srbije nije nikad, a naročito ne u poslednjih nekoliko godina. Skoro nikada nije dolazilo do politizacije, guranja političkih zahteva, pritisaka na Rusiju preko Srbije. Što se EU tiče, traženo je dugo da Srbija prekine odnose sa Rusijom, još od statusa kandidata. Taj pritisak je u porastu razvojem događaja u Ukrajini. Traženo je da izabere – evropski put ili Rusija“, rekao je on.
„A mi polazimo od toga da ako razvijemo odnose bez politizacije, rusofobije, apsolutno je moguće oba“, kaže Bocan-Harčenko.
Govoreći o frazi da su Srbi poznati kao „mali Rusi“, ambasador navodi da imamo sličnosti.
„Naravno da ima sličnosti, ali ima i razlika. Bratski smo narodni, slične tradicije, sličnih jezika, u tom smislu jesmo slični“, rekao je on.
Govoreći o sankcijama Rusiji koje se uvode svakog dana od strana zapadnih zemalja, ambasador ističe da su sankcije veoma žestoke, iako ima i ludosti.
„Najvažniji cilj je sprečiti razvoj Rusije. Jasno je da će biti posledice, ali su svakom slučaju mere su bile pripremljene za zaštitu privrede Rusije u takvim okolnostima. Svaka sfera je pripremljena i moguć je razvoj oslanjajući se na svoje resurse, za razliku od Evrope“, dodao je ambasador i rekao da je moguće je da je u nekim delovima Evrope situacija lošija nego u Rusiji kad je reč o cenama namirnica, najvažnije robe, robe od vitalnog značaja .
Zaporoška atomska centrala pod kontrolom ruske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
RUSIJA
Američki Kongres usvojio zakon o zabrani uvoza ruskih energenata
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
SRBIJA
Vučić objasnio šta će Srbija uraditi ako EU uvede sankcije na rusku naftu
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
SRBIJA
Vučić: Srbija spremna za scenario ako EU uvede zabranu uvoza gasa i nafte iz Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala