Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić objasnio šta će Srbija uraditi ako EU uvede sankcije na rusku naftu

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Pratite nas
Ako preduzećima sa većinskim ruskim vlasništvom ne bude omogućen uvoz ruske nafte u EU, što je jedna od mogućih mera, dogovorili smo ukidanje carine na uvoz nafte iz trećih zemalja. Verujem da ću moći da razgovaram sa šeikom Bin Zajedom, da vidimo da iz različitih izvora dopremamo naftu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Međutim, onda se postavlja logističko pitanje, kako ćemo da dopremamo naftu, rekao je Vučić i dodao da „ćemo pitati i Kineze, jer su oni sve obezbedili“ i da je razgovarao sa Iranom.
On je najavio da će u roku od 17 do 18 dana stići „dovoljno nafte da do čepa popunimo sve naše zalihe“, za šta će biti uloženo 100 miliona evra.
Vučić je rekao i da će se država odreći 20 odsto akcize kako bi se stabilizovala cena goriva zbog rasta cena nafte na svetskom tržištu.

Svaka odluka EU o zabrani uvoza ruske nafte može da nas pogodi

Govoreći o zabrani uvoza ruskih energenata u SAD, Vučić je rekao da je „Amerika to mogla da uradi, jer je ruska nafta oko tri odsto njihovih energenata“.
„Odmah su prešli da razgovaraju sa Madurom, jer im iz Venecuele stiže devet odsto nafte, odmah govore o popuštanju sankcija Venecueli. A šta će da radi Evropa, da stane? Zato je reakcija nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je racionalan čovek bila takva da je rekao da će se ići ka diverzifikaciji izvora, ali da treba vremena. I mi ćemo da diverzifikujemo izvore, ali naša energetska situacija je komplikovana. Mi smo između Bugarske i Mađarske, i svaka odluka EU može da nas pogodi. Srećom obe zemlje su reagovale. Zar treba da stane cela Srbija, cela Bugarska, Mađarska“, upitao je Vučić.
Vučić je govorio i o odluci da se zabrani izvoz žitarica iz Srbije.
„Imamo 800.000 tona pšenice i milion i po tona kukuruza, naše godišnje potrebe su 1,2 miliona tona pšenice, a žetva je u avgustu“, rekao je Vučić, objašnjavajući da Srbija ima dovoljne zalihe hrane.
On je rekao da su zahtevi za izvoz žitarica ogromni i da je zbog toga uvedena zabrana izvoza.

Cene otišle u nebesa, ogromni zahtevi za izvoz žitarica

„Hoćemo da izbegnemo ono što se dogodilo u ponedeljak, to šta je tada prelazilo preko administrativne linije na Merdaru nikada u istoriji nije prešlo, šta je prelazilo na drugim prelazima nije zabeleženo. Imali smo zahteve za 200.000 tona pšenice u jednom danu, tolika je pomama u regionu za žitaricama. Cene su otišle u nebesa, svi moraju da obezbede hleb za svoje stanovništvo, zato smo doneli meru o zabrani izvoza pšenice“, rekao je predsednik Srbije na otvaranju mađarske fabrike UBM u Adaševcima kod Šida.
Kada Vlada proceni da smo sigurni, može da dozvoli izvoz, ali to merimo bukvalno svakog dana da ne bismo brinuli imamo li dovoljno za potrebe domaćeg stanovništva, rekao je Vučić
„Kada kažem domaće stanovništvo, mislim na celu Srbiju, ali delimično i okruženje. Da imamo mi, a da nemaju ljudi u Skoplju, Podgorici ili Bijeljini, nema nikakvog smisla“, rekao je Vučić.
On je dodao i da je „u tri dana izvoz jestivog ulja skočio 109 posto“.
Treći „naftni šok“, koji preti da podstakne ekonomsku krizu kakva nije viđena od 1915, bio je tema emisije Energija Sputnjika:
Peter Sijarto u Adaševcima kod Šida na otvaranju fabrike UBM - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
SRBIJA
Sijarto: Ne želimo da prihvatimo odluke Evrope koje će plaćati naši građani
Analena Berbok - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
SVET
Nemačka: Ako prestanemo da uvozimo rusku naftu, nećemo moći da se krećemo
Žetva pšenice u Novosibirskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
SRBIJA
Srbija od četvrtka stopira izvoz brašna, kukuruza, ulja i pšenice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala