- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska: Kijev je dozvolio nacionalistima da pucaju na ljude koji beže u Rusiju

© UPSI MO RFRuska vojna operacija u Ukrajini
Ruska vojna operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Pratite nas
Kijev je dozvolio nacionalistima da pucaju na ljude koji pokušavaju da pobegnu u Rusiju, saopšti je šef Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Kijevski režim je dozvolio nacionalistima da pucaju na ljude koji pokušaju da se evakuišu u Rusiju, prete da će ubiti rođake koji ostanu na teritoriji Ukrajine. Oni prete i ljudima koji pokušavaju da dobiju humanitarnu pomoć“, rekao je ruski general.
Prema njegovim rečima, na autoputu od Sume do Grajvorna se nalaze dva punkta teritorijalne odbrane, čiji su pripadnici u civilu, naoružani i imaju Molotovljeve koktele, a zadatak im je da spreče izbeglice da odu iz Ukrajine.


Kijev sprečava operaciju otvaranja koridora i evakuaciju stanovnika

Dobro osmišljena operacija otvaranja humanitarnog koridora i evakuacije stanovnika nije dala očekivane rezultate i za to je kriv Kijev. Humanitarna situacija se na celokupnoj teritoriji Ukrajine pogoršava, izjavio je šef Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije.
„Mi pažljivo pratimo šta se događa na ukrajinskoj strani, sredstvima objektivne kontrole, kako na zemlji tako i u vazduhu pomoću dronova. Međutim, do sada praktično nije ostvarena ni jedna akcija pripreme humanitarnih koridora, niko nije došao do otvorenih humanitarnih koridora“, rekao je Mizincev.
On je naveo i da Oružane snage Rusije poštuju režim prekida vatre koji je uveden tokom današnjeg dana na 13 humanitarnih koridora u Ukrajini i istakao da je ukrajinska strana granatirala pozicije Oružanih snaga Rusije u predgrađu Kijeva, Černigova, Harkova, Sume, Marijupolja i u drugim naseljima.
Pored toga, nacionalistički bataljoni su granatirali u pravcu Volnovahe, Zaporožja iz minobacača, dodao je on.


Kijev ima apsurde zahteve

Mizincev je dodao da su apsurdni zahtevi Kijeva na temu humanitarnih koridora pokazali da ne vladaju situacijom u zemlji.

„Ukrajinska strana ima apsurdne zahteve koji se ne mogu ispuniti. Tražili su da se na jednoj maršruti sprovede razminiravanje, pritom, mine u postavili nacionalisti, a drugi zahtev je bio da se ponovo sagradi most koji su Oružane snage Ukrajine srušile prilikom povlačenja. Pritom, obe maršrute prolaze preko teritorije koju kontrolišu nacionalistički bataljoni. To govori o tome da oni koji u Kijevu sa nama usaglašavaju humanitarne koridore ne vladaju situacijom“, saopštio je Mizincev.

Prema njegovim rečima, Rusija je u humane svrhe pokrenula je još jednu inicijativu zvaničnom Kijevu da se danas otvori deset humanitarnih koridora i da se evakuišu civili i strani državljani iz Kijeva, Černigova, Sume, Harkove i Marijupolja. Između ostalog je predložen po jedan humanitarni koridor iz svakog grada u Rusiju, kao i po jedan preko teritorije koja je pod kontrolom Kijeva vlasti prema Poljskoj, Moldaviji i Rumuniji.
Mizincev je naveo da je Ukrajina odgovorila da kategorički odbija predložene maršrute za evakuaciju na teritoriji Rusije, kao i da je položaj građana u Marijupolju katastrofalan jer su nacionalisti prekinuli dovod struje i grejanja.

On je rekao i da Kijev laže da nema onih koji žele da krenu humanitarnim koridorima i da je to provokacija i dodao da se u protekla 24 sata 48.543 ljudi obratilo sa molbom za evakuaciju u Rusiju.
Prema njegovim rečima, Rusija je za 24 sata, bez učešća ukrajinske strane, evakuisala iz opasnih rejona Ukrajine 5.460 ljudi, od kojih 1.125 dece. Od početka specijalne vojne operacije evakuisano je više od 179.000 ljudi, od kojih 45.436 dece.
Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
RUSIJA
Nebenzja: Broj žrtava od ruku radikala u Kijevu svakodnevno raste
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala