- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja: Broj žrtava od ruku radikala u Kijevu svakodnevno raste

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaVasilij Nebenzja
Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
Pratite nas
Sve više civila strada od ruku radikala, kojima su kijevske vlasti neodgovorno odlučile da podele oružje, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja, na sednici Saveta Bezbednosti svetske organizacije o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video-sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Pozdravljamo odraz u humanitarnom planu opasne činjenice masovne distribucije malokalibarskog i lakog naoružanja na teritoriji Ukrajine, od kojih većina pada u ruke radikalnih elemenata, uključujući i one koji su namerno pušteni iz zatvora. Posledice ovako neodgovornog čina Zelenskog, koji je dao odgovarajuću naredbu, već su evidentne: broj žrtava od ruku radikala među civilnim stanovništvom svakim danom raste, pre svega u Kijevu. Odavno skrećemo pažnju na to“, poručio je Nebenzja.

Ruski predstavnik je takođe dodao da Rusija poziva Zapad, ukoliko još ima ikakvog uticaja na nacionaliste, da ubedi ukrajinske vlasti da razmisle o bezbednosti ukrajinskih i stranih državljana koje drže radikali i da se uključe u rad na otvaranju humanitarnih koridora. Nebenzja je poručio da je ruska strana za to spremna.

„Jasno nam je da kijevski režim koristi sve dostupne i nedostupne metode da na svaki mogući način spreči izlazak ukrajinskih i stranih državljana koji žele u Rusiju, jer se plaši da će ljudi, kada budu na slobodi, ispričati istinu o postupcima ukrajinskih radikala, kao što to rade oni koji su uspeli da pobegnu iz njihovih ruku“, dodao je Nebenzja.

Nebenzja još smatra da ukrajinska strana kategorički odbija saradnju sa Rusijom po pitanju evakuacije civila iz Harkova i Sumija.

Situacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Kolone izbeglica iz Donbasa neprestano pristižu u Rusiju. - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
RUSIJA
Rusija: Krivicom Ukrajine u toku je humanitarna katastrofa
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
RUSIJA
Putin: Zadatke u Ukrajini sprovode samo profesionalni vojnici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala