- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Krivicom Ukrajine u toku je humanitarna katastrofa

© Sputnik / Olivera IkodinovićKolone izbeglica iz Donbasa neprestano pristižu u Rusiju.
Kolone izbeglica iz Donbasa neprestano pristižu u Rusiju. - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
Pratite nas
Situacija u velikom broju naselja na skoro čitavoj teritoriji Ukrajine, dobila je karakter humanitarne katastrofe usled nesposobnosti Kijeva da obezbedi funkcionisanje humanitarnih koridora, saopštio je Međuresorni koordinacioni komitet Rusije za humanitarne aktivnosti u Ukrajini.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video-sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Zbog oskudice i nesposobnosti ukrajinske strane da obezbedi funkcionisanje humanitarnih koridora, situacija u velikom broju naselja na skoro čitavoj teritoriji Ukrajine, pre svega u velikim gradovima: Kijevu, Černigovu, Sumi, Harkovu i Marijupolju ubrzano se pogoršava i dobija karakter humanitarne katastrofe“, navodi se u saopštenju ruskog koordinacionog komiteta.

Kako se još ističe u saopštenju, ruska strana se istovremeno, u potpunosti postarala za pripremu i bezbednost evakuacije civila i stranih državljana na planiranim rutama tokom ranije najavljenih humanitarnih operacija.
U saopštenju ruskog koordinacionog komiteta objavljeno je i da je od 5. do 7. marta primljeno više od dva miliona molbi za evakuaciju od stranih ambasada i ukrajinskih državljana gotovo iz svih naseljenih delova Ukrajine, a RF je spremna da isplanira i sprovede humanitarnu operaciju.
Kako je još precizirano u saopštenju, efikasnost operacije zavisiće od ukrajinske strane, pošto su ključna pitanja bezbednosti civilnog stanovništva i stranih državljana iz naselja u kojima nacionalisti pod kontrolom Kijeva preduzimaju sve mere da spreče izlazak ljudi, u potpunosti u nadležnosti kijevskih vlasti.
© Sputnik / Džon Trast / Uđi u bazu fotografijaEvakuacija izbeglica iz Donbasa
Evakuacija izbeglica iz Donbasa - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
Evakuacija izbeglica iz Donbasa
Imajući u vidu da je Rusija od 10 časova po moskovskom vremenu 8. marta (8 časova po srednjoevropskom) objavila „režim tišine“ za izlazak civila iz Kijeva, Harkova, Černigova, Sumija, Marijupolja, prema saopštenju ruskog koordinacionog komiteta, ukrajinska strana mora da istog dana pre 03.00 časova po moskovskom vremenu (01.00 po srednjoevropskom) izvesti sve predstavnike ambasada stranih država, kao i međunarodne organizacije na njenoj teritoriji o humanitarnoj operaciji, uključujući i preko ukrajinskih medija. Kako se precizira, ukrajinskoj strani biće ponuđeno da do pomenutog vremena usaglasi maršrute izlaska civila i vreme otvaranja humanitarnih koridora.
Prema navodima ruskog koordinacionog komiteta, u cilju realizacije evakuacije civila i stranih državljana, potrebno je uspostaviti neprekidnu komunikaciju između ruske i ukrajinske strane radi međusobne razmene informacija o toku pripreme i sprovođenju evakuacije.
Iz ruskog komiteta još navode da je ruska strana bez učešća Ukrajine iz zona specijalnih operacija na teritoriju RF prebacila više od 170 hiljada ljudi, od čega više od 44 hiljade dece. Za evakuisane građane Ukrajine obezbeđeni su hrana i privremeni smeštaj, a za decu su obezbeđena mesta u vrtićima i školama, dok se za odrasle operativno rešavaju pitanja privremenog zapošljavanja.

Kriza u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije naglasilo da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Pregovori Rusije i Ukrajine u Brestskoj oblasti Belorusije - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
RUSIJA
Detalji treće runde rusko-ukrajinskih pregovora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala