- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Fosil praistorijske „vampirske lignje“ nazvan po američkom predsedniku Bajdenu

© REUTERS / K. Walen/Christopher WalenUmetnički prikaz vrste glavonošca Silipsimopodi bajdeni, koja je dobila ime po američkom predsedniku Džou Bajdenu
Umetnički prikaz vrste glavonošca Silipsimopodi bajdeni, koja je dobila ime po američkom predsedniku Džou Bajdenu - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Pratite nas
Ovo je veoma redak fosil stvorenja koje je nekada naseljavalo tropske vode koje su okruživale Severnu Ameriku pre više od 320 miliona godina, kažu naučnici.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Istraživači u Američkom muzeju prirodne istorije nedavno su naišli na fosilizovano telo stvorenja u obliku torpeda, koje je nazvano Sillipsimopodi bideni i dodato na listu vrsta nazvanih u čast američkih predsednika.
Kristofer Vejlen i njegov kolega Nil Lendman pronašli su stvorenje na polici muzeja gde je bilo pohranjeno nakon što su ga pre više od trideset godina otkrili u formaciji Bear Galč Lagerstejt u Montani. Prema njihovim rečima, ovo stvorenje je plivalo u tropskim vodama Severne Amerike pre gotovo 328 miliona godina.
Drevna životinja imala je deset ruku, od kojih su dve bile duže od ostalih osam, što je slično lignji i sipi. Prema Vejlenu, ovaj nalaz nudi uvid u najraniju fazu postojanja vampiropoda - jedne od tri grupe glavonožaca mekog tela koji sadrže ostatke unutrašnjih školjki.
„Organizam koji je ovako rano izgubio školjku na strani vampiropoda ukazuje na to da su razvili alternativni način kontrole plovnosti relativno rano u svojoj evolucionoj istoriji“, rekao je dr Vejlen.
Istraživač je objasnio zašto je odlučio da to stvorenje nazove po Bajdenu.
„Podneo sam svoj rad ubrzo nakon njegove inauguracije i činilo se kao prirodan način da proslavim taj trenutak... Posebno su me ohrabrili neki od planova koje je izneo za borbu protiv klimatskih promena“, rekao je Vejlen za ABC.
Drevno stvorenje nalik lignji nije prva vrsta koja je dobila ime po bivšim predsednicima. Prethodni američki predsednik Donald Tramp ima Dermophis donaldtrumpi, slepog vodozemca koji zariva glavu u pesak, dok je najmanje devet vrsta nazvano po Baraku Obami, uključujući izumrlog guštera (Obamadon gracilis).
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala