- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Federer o tehnologiji koja je promenila sve: „Ovo je ludilo i bacanje novca!“

© Sputnik / Lola ĐorđevićTeniska loptica
Teniska loptica - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Pratite nas
Pre gotovo tačno 16 godina, odnosno 6. marta 2006. godine, rodio se 'hok-aj', poznat i kao oko sokolovo i čelendž. Tada najbolji teniser Rodžer Federer je oštro kritikovao novi sistem koji je, kako se ispostavilo, postao neizbežni deo većine mečeva.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Specijalizovani portal „Tenis Mejdžors“ se prisetio rađanja 'hok-aj'-a u tenisu, ali i podsetio na to kakav odjek je imalo uvođenje višeg stepena tehnologije u „beli sport“.
Tog 6. marta 2006. godine USTA, ATP i VTA su objavili zajedničko saopštenje u kojem su doneli novo pravilo kako bi se sa čelendž sistemom donelo više uzbuđenja, ali i pravde.
Nedugo zatim usledili su komentari aktivnih igrača i, iako je bilo pozitivnih, bilo je i dosta negativnih, a jedan takav imao je Rodžer Federer.
„Ovo što se dešava je ludilo. Bukvalno bacanje novca“, bio je tada oštar u osudi Švajcarac, dok je sličan stav imao i Rafael Nadal.
Sa druge strane, tada dosta iskusniji Andre Agasi je rekao „da“.
„U mojih 20 godina bavljenja tenisom ovo je jedna od najuzbudljivijih stvari za igrače, navijače i one koji gledaju na televiziji", istakao je Amerikanac.
Bitno je bilo i mišljenje tada penzionisanog Džona Mekinroa, čoveka kojeg bi raznih kazni spasla 'hok-aj' tehnologija, jer je Amerikanac uvek burno komentarisao sve sumnjive odluke i sudijske greške.
„Ako me je iko slušao šta pričam u poslednjih godinu dana, onda znate da sam ja za korišćenje ponovljenog snimka. Mislim da će tenis zbog toga biti interesantniji“, objasnio je Mekinro.
„Hok-aj“ tehnologija je prvi put korišćena u Majamiju, kada je čelendž prvi put zatražila američka teniserka Džejmia Džekson u duelu sa Ešli Harklroud.
„Obožavam ovo. Bilo je sjajno. Baš skida pritisak“, prokomentarisala je Džekson.
Čelendž sistem je nastavio da bude korišćen sve do danas, uz neke promene i unapređenja, a uskoro bi moglo da dođe do toga da konačno krene da se koristi i na šljaci.
Međutim, problem oko 'hok-aja' kod nekih igrača je taj što ne misle da je sistem savršeno precizan, ali je, uzimajući sve faktore u obzir, sigurno dosta pouzdaniji od ljudskog oka.
Zbog toga su neki turniri na betonu već uveli 'hok-aj' tokom svih poena, izbacivši linijske sudije i ostavivši ih bez posla.
O promenama u današnjem tenisu govorio je tada (a realno gledano i sada) najbolji teniser planete Novak Đoković, koji je podržao novine u nekoliko navrata.
„U Njujorku su me pitali da li sam za to da svi turniru naprave ovakvu investiciju. Rekao sam da to podržavam jer to osećam. Naravno da shvatam istoriju i tradiciju i naviku sudija u stolici da imaju linijske sudije. Ima i volontera u sudija koji žele da budu na terenu blizu igrača i da budu deo ovog događaja. Međutim, ja sam za tehnologiju“, objasnio je Novak.
Da li će se čelendž uvesti i na šljaci ostaje za videti, ali je zbog očuvanja tradicije, ali i specifičnosti podloge na kojoj se i sudijskim okom može videti trag, odnosno imitirati ponovljeni snimak, realno da će biti potrebno više vremena da se ova promena i desi.
Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2021
Đoković: Koliko puta još moram to da ponovim?
Braća Mekinro, Patrik i Džon - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2020
Mekinro podržao Đokovića: Šta će nam linijske sudije?
Najbolji teniser sveta Novak Đoković na sastanku sa Aleksandrom Vučićem - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
SPORT
Spekulacije o GOAT trci: „Đoković će morati da se suoči sa posledicama“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala