- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Borelj: Sečemo pupčanu vrpcu koja nas spaja sa Rusijom – 160 ruskih državljana na udaru sankcija EU

© AP Photo / Olivier HosletŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Pratite nas
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj saopštio je da će u nove evropske sankcione spiskove biti uključeno 160 fizičkih lica, uključujući predstavnike biznisa i članova Saveta federacije Rusije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Nastavljamo da pooštravamo sankcionu mrežu kao odgovor na vojnu agresiju Rusije protiv Ukrajine: 160 fizičkih lica iz redova oligarha i članova Saveta federacije Rusijem, beloruski bankarski sektor, izvoz pomorskih plovidbenih tehnologija u Rusiju, dodate su kriptoaktive“, napisao je Borelj na svom Tviter nalogu.

Kako je precizirano u saopštenju Evropske komisije, nove sankcije se uvode protiv 14 oligarha i vlasnika krupnog biznisa „koji su uključeni u ključne sektore privrede koji osiguravaju značajne prihode za Rusiju, kao i članovi njihovih porodica“.
Reč je o sledećim sektorima: metalurgija, poljoprivreda, farmacija, telekomunikacije, digitalni sektor.
Pored toga, na listi sankcija je 146 članova Saveta federacije Rusije koji su odobrili sporazume o međusobnoj pomoći sa DNR i LNR.
Takođe je precizirano da nove sankcije EU predviđaju ograničenja za Rusiju kada je reč o izvozu tehnologija za pomorsku navigaciju i radio-komunikaciju.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Podkast
Ljubinka Milinčić: Mantra da je Rusija ujedinila Zapad — velika laž

Apel građanima EU: Smanjite potrošnju energije

Govoreći pred poslanicima na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, Borelj je istakao da se zavisnost Unije od ruskog gasa nakon 2014. godine samo povećavala, ocenivši da je EU prekasno počela da smanjujemo zavisnost od ruskih energetskih resursa, „ali bolje ikad, nego nikad“.
„Sada moramo sistematski, na stalnoj osnovi, da se bavimo smanjenjem ove zavisnosti od ruskog gasa. Ali to će se desiti samo ako građani imaju političku volju da plate cenu“, dodao je.
S tim u vezi, šef evropske diplomatije apelovao je na sve evropske građane da smanje potrošnju energije na individualnom nivou, u cilju smanjenja ukupne zavisnosti od gasa iz Ruske Federacije.
Moramo da presečemo pupčanu vrpcu koja nas spaja sa Rusijom i da obustavimo finansijske tokove. Možemo to radimo na makroekonomskom nivou, kao što je to juče činila Evropska komisija sa svojom novom direktivom koja ima za cilj da smanji zavisnost od gasa iz Rusije za dva trećine do kraja godine“, istakao je on.
Kako je objasnio, to zahteva makroekonomske i tehničke mere, ali i da građani manje koriste grejni sistem. Potrevni su individualni napori za smanjenje potrošnje gasa, dodao je. To je isto kao smanjenje potrošnje vode tokom suše ili nošenje maske tokom pandemije virusa korona, konstatovao je Borelj.
Podsetimo, stalni predstavnici zemalja Evropske unije dogovorili su danas proširenje sankcija zbog Ukrajine, a kako je saopštila delegacija Francuske koja trenutno predsedava Savetom EU, na meti su, između ostalog, „ruski oligarsi i članovi njihovih porodica“.
Pokrenuta je tehnička procedura za izdavanje novog paketa, koji bi mogao da stupi na snagu već u sredu u drugoj polovini dana.
Treći „naftni šok“, koji preti da podstakne ekonomsku krizu kakva nije viđena od 1915, bio je tema emisije Energija Sputnjika:
Britanski vojnici na vojnim vežbama NATO-a u Estoniji - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Podkast
Gde prođe NATO, tu bezbednost ne raste | Svet sa Sputnjikom
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
RUSIJA
Moskva: Evropske sankcije nemaju dodira sa stvarnošću
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala