- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Makron: Bez ruskog gasa, Evropu čeka teška sledeća zima

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
Pratite nas
Ako Rusija odluči da prekine isporuku gasa Evropi, Evropska unija se sledeće zime može suočiti sa poteškoćama, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video-sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Primetno je povećanje cena (energetskih resursa) u kratkom roku, što je povezano sa ovim ratom, kao i izvesnim špekulacijama na tržištima... Ali ako Rusija odluči da uvede kontrasankcije po pitanju energetskih resursa, sledeće godine biće još teže“, rekao je Makron na predizbornom sastanku u Parizu.

Makron je još napomenuo da ako Rusija prekine isporuku gasa Evropi, Francuska ne zavisi mnogo od ruskog gasa, za razliku od, na primer, Italije i Nemačke. Kako je objasnio, moglo bi se naći rešenje u narednim nedeljama, ali veliki izazov predstavljala bi sledeća zima i da zbog toga Evropa radi na sprečavanju takvog scenarija.

Kriza u Ukrajini i sankcije

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i „zaštita ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, nema pretnje po civilno stanovništvo.
Nakon toga, zapadne zemlje su počele da uvode sankcije Rusiji, praktično svim sektorima ruske privrede, a brojne zemlje obustavile su i avio-saobraćaj sa Rusijom. Prema rečima portparola ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrija Peskova, sankcije Zapada su veoma ozbiljne, ali se Rusija za njih blagovremeno pripremila.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Lubminu u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
EKONOMIJA
Nova velika promena cene gasa u Evropi
Gasna kompresorska stanica  - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
EKONOMIJA
Nagli skok cene energenata: Evropa rizikuje da izgubi ekonomski značaj u svetu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala