- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija će još jednom razgovarati sa Ukrajinom o humanitarnim koridorima

© BelTA / Uđi u bazu fotografijaŠef ruske delegacije na rusko-ukrajinskim pregovorima Vladimir Medinski
Šef ruske delegacije na rusko-ukrajinskim pregovorima Vladimir Medinski - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
Pratite nas
Postupci nacionalista u Ukrajini, koji koriste civile kao živi štit, predstavljaju ratni zločin, izjavio je šef ruske delegacije na rusko-ukrajinskim pregovorima i pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski pred početak treće runde pregovora sa Ukrajinom.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
„Nacionalisti koji su zauzeli položaje u gradovima i dalje drže civile tamo, koristeći ih indirektno i direktno kao živi štit. To je, naravno, ratni zločin koji će se u skladu sa tim istraživati“, rekao je on.
Medinski je dodao da Rusija žali što, uprkos dogovorima postignutim tokom poslednje runde pregovora sa Ukrajinom, nijedan od humanitarnih koridora za izlazak civila iz gradova u kojima se vode borbe nije u potpunosti proradio.
On je podsetio da je na poslednjem sastanku postignut dogovor o stvaranju humanitarnih koridora.
„Ruska strana je bila spremna da otvori ove koridore odmah sledećeg dana“, podsetio je Medinski, ističući da je u to vreme bio na snazi prekid vatre.
„Nažalost, skoro nijedan od njih nije u potpunosti proradio“, naveo je šef delegacije.
On je istakao da je moskovska delegacija spremna za početak pregovora sa predstavnicima Kijeva i predložiće da se još jednom razgovara o organizaciji humanitarnih koridora.
„Danas ćemo još jednom pokušati da sa ukrajinskom stranom razgovaramo o načinu funkcionisanja humanitarnih koridora, pošto su u svim gradovima u kojima smo obećali ovi koridori otvoreni sa strane naše vojske i oružanih snaga Donbasa, a vatra je prestala“, rekao je on novinarima.
Rusija i Ukrajina dogovorile su se o mogućnosti otvaranja humanitarnih koridora za evakuaciju civila i dopremanje lekova i hrane na mesta najžešćih borbi. Predstavnici vojnih resora, prema rečima Medinskog, takođe su se dogovorili o mogućem privremenom prekidu vatre u sektoru humanitarnog koridora za period izlaska civilnog stanovništva. Podoljak je potvrdio da će vatra prestati samo u ovim oblastima. Strane bi u najskorije vreme trebalo da organizuju posebne kanale veze za organizovanje koridora i razrade logističke procedure.
Druga runda rusko-ukrajinskih pregovora održana je 3. marta i trajala je upola kraće od prve – dva i po sata. Šef ruske delegacije, Medinski, rekao je novinarima da su strane uspele da nađu međusobno razumevanje po nizu pitanja. Istovremeno, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak izjavio je da je jedino dogovoreno pitanje upravo pitanje humanitarnih koridora.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala