- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Amerika je u rad bioloških laboratorija u Ukrajini uložila više od 200 miliona dolara

© Foto : U.S. Army photo / Master Sgt. Michel SaureVojnici hemijsko-biološke jedinice Oružanih snaga SAD
Vojnici hemijsko-biološke jedinice Oružanih snaga SAD - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
Pratite nas
Rad laboratorija u Ukrajini su finansirale Sjedinjene Američke Države i u njih su uložile više od 200 miliona dolara. Rad tih laboratorija je doveo do stopostotnog rasta broja obolelih od malih boginja, saopštio je načelnik za radioaktivnu, hemijsku i biološku zaštitu (RHBZ) Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
„Na teritoriji Ukrajine je zabeležen rast broja obolelih od rubeola, difterije i tuberkuloze. Broj obolelih od malih boginja se povećao više od 100 puta. Svetska zdravstvena organizacija je proglasila Ukrajinu zemljom sa visokim rizikom za ekspanziju poliomijolitisa (dečije paralize)“, rekao je Kirilov.
Prema njegovim rečima, rad bioloških laboratorija koji je RHBZ pratio od 2014. godine, je program koji su SAD realizovale pod pokroviteljstvom takozvane „reformacije“ ukrajinskog zdravstvenog sistema i doveo je do neverovatnog rasta broja obolelih od opasnih infekcija.
On je dodao da su se u Ukrajini vršili eksperimenti na pojačanom svojstvu patogenih mikroba, što znači da su Ukrajina i SAD narušile Konvenciju o zabranjenom biološkom i toksičnom oružju.

„Pentagon je smatrao da u slučaju da ovi podaci o patogenim mikrobima padnu u ruke ruskim ekspertima, onda bi sa velikom verovatnoćom bilo potvrđeno da Ukrajina i SAD krše Konvenciju o zabranjenom biološkom i toksičnom oružju, pre svega o radovima na pojačanom dejstvu patogenih svojstava mikroba pomoću sintetičkih bioloških metoda“, istakao je Kirilov.

On je naveo da se samo tako može objasniti velika brzina sa kojom su u Ukrajini uništavali kontejnere sa opasnim bakterijama.
Kirilov je rekao i da je Ministarstvo zdravlja Ukrajine sebi dalo zadatak da od 24. februara u potpunosti uništi bioagense u laboratorijama, u zemlji se trenutno po hitnom postupku potpuno uništavaju biološki programi.
On je istakao da su u Lavovu vođeni vojno-biloški eksperimenti biopatogena koji izazivaju kugu i crni prišt (antraks), a u laboratorijama u Harkovu i Poltavi radilo se na patogenima difterije, salmonele i dizenterije.
Prema rečima Kirilova, samo je u Lavovu uništeno 232 kontejnera sa patogenom leptospiroze, 30 ─ sa tularemijom, 10 ─ sa brucelozom i pet sa kugom, što je ukupno više od 320 kontejnera. Nomenklatura i broj biopatogena ukazuju na radove koji se sprovode u okviru vojno-bioloških programa.
Kirilov je zaključio da je u Ukrajini pronađeno 30 laboratorija za moguću proizvodnju biološkog naoružanja.
Mariupolj - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2022
RUSIJA
Laboratorije ukrajinskih nacionalista i turska zastava pronađeni kod Marijupolja /foto,video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala