- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Jeziva opasnost po Rusiju nije teorija zavere: Pentagon upravljao laboratorijama smrti u Ukrajini

© AP Photo / Damian DovarganesBiohazard - ilustracija
Biohazard - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
Pratite nas
Postojanje američkih biolaboratorija u Ukrajini više nije teorija zavere, već dokazana činjenica od koje se ne može pobeći. To je velika bezbednosna pretnja za Rusiju, a na Vašingtonu je da objasni čemu su ove laboratorije služile.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
Niko ne može da tvrdi, a da tvrdnja bude logična, da instaliranje biolaboratorija na ruskim granicama nije imalo veze sa nekom vrstom biološke agresije. Biolaboratorije su na teritoriji Ukrajine postavljene namerno, a za dokazivanje te tvrdnje dovoljan je podatak da su bile pod kontrolom Pentagona.

SAD treba da objasne čemu su služile biolaboratorije u Ukrajini

Ovako reči portparola ruskog Ministarstva odbrane, generala Igora Konašenkova da su otkrivene činjenice koje ukazuju na hitno čišćenje tragova vojno-biološkog programa koji se sprovodi u Ukrajini, a koji finansira Pentagon, komentariše vojni analitičar i nekadašnji kontraobaveštajni oficir Ljuban Karan.
„Od zaposlenih u ukrajinskim biolaboratorijama dobili smo dokumentaciju o hitnom uništavanju posebno opasnih uzročnika kuge, antraksa, tularemije, kolere i drugih smrtonosnih bolesti. Dokumente sada analiziraju ruski stručnjaci iz trupa radijacione, hemijske i biološke zaštite“, rekao je Konašenkov i naveo da se uništavanje dogodilo 24. februara.
Ne zna se koliko su i da li su aktivnosti u biolaboratorijama naštetili Rusiji, ali, kako Karan kaže, niko ga ne može uveriti da takva namera prilikom postavljanja biolaboratorija u Ukrajini nije postojala.
„Amerikanci su ti koji moraju da objasne zašto su na granicama Rusije pravili te laboratorije i zašto su u tim laboratorijama rukovodioci i šefovi bili Amerikanci, kao i zašto u te laboratorije nije mogao da uđe niko, pa, kako su govorili, ni predsednici država u kojima su se nalazile, sem američkog osoblja i američkih stručnjaka“, navodi Karan.

Zašto su laboratorije instalirane

Novinar Nikola Vrzić ukazuje da su sumnje u postojanje biolaboratorija pod kontrolom Pentagona na tlu Ukrajine razvejane i pre objave generala Konašenkova.
Dokumenti o postojanju takvih laboratorija na sajtu američke ambasade u Ukrajini izbrisani su, ali su sačuvani u Internet arhivama. U tim dokumentima možemo naći potvrde da su u laboratorijama izučavani opasni patogeni, kao da je sve rađeno u saradnji sa američkim Ministarstvom odbrane, kaže Vrzić.
„Najdirektnije svedočanstvo izgovorio je Robert Poup, direktor tog programa u Pentagonu, koji je rekao da postoje opasni patogeni u tim laboratorijama, kao i da postoji biološko oružje. On je to verovatno rekao u pokušaju da kontroliše štetu, jer je izjavio da je ono ostalo iz vremena SSSR-a, ali činjenica je da je potvrdio da te materije postoje. Ključno je sada, pošto je utvrđeno da sve to postoji, da sve ovo nije nikakva teorija zavere, čemu je to trebalo da posluži“, podseća Vrzić.
U odgovoru na pitanje čemu su patogeni trebalo da posluže, možemo pustiti mašti na volju, ali postavlja se pitanje, zbog čega su opasni patogeni, ako je reč o korišćenju u mirnodopske svrhe, bili skladišteni u politički trusnom prostoru, kao što je Ukrajina, pita se Vrzić.
„Ako se radi o cilju u naučne svrhe, onda je valjda potpuno logično da se to radi negde u dubini potpuno bezbedne teritorije, gde je malo verovatno da će doći do nekog incidenta. Ovakvo postupanje koje je sve vreme krajnje netransparentno, izaziva brojne sumnje, pogotovo imajući u vidu kontekst u kome se sve dešava“, ističe Vrzić.

Prikupljanje DNK i eksperimenti

Prvi put, na postojanje biolaboratorija u okolini ruskih granica upozorio je ruski predsednik Vladimir Putin oktobra 2017. On je tada skrenuo pažnju javnosti da se građanima koji su etnički Rusi „na sistematski i profesionalan način“ prikupljaju uzorci DNK. Ispostavilo se da projekat sprovodi najveća jedinica za medicinska istraživanja američkog ratnog vazduhoplovstva, 59th Medical Wing.
Tada je portparol Vazdušne komande za obrazovanje i obuku (AETC) zaintrigiranoj ruskoj javnosti obrazložio da Centar za molekularna istraživanja ove jedinice sprovodi „muskuloskeletalne studije radi identifikovanja različitih biomarkera povezanih s povredama“, kao i da se uzorci DNK uzimaju isključivo od Rusa „zbog integriteta studije“.
Vojnici sa gas maskama - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2015
Rusiju brinu američke biolaboratorije u njenom okruženju
Tačno četiri godine kasnije, oktobra 2021, ruski i kineski predsednik Vladimir Putin i Si Đinping, izdali su zajedničko saopštenje u kome su izrazili zabrinutost zbog povlačenja SAD iz pregovora o potpunom isključivanju mogućnosti da biološki agensi budu upotrebljeni kao oružje. Prema slovu izjave, „biološke aktivnosti Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u inostranstvu (preko 200 američkih bioloških laboratorija otvoreno je van teritorije SAD, funkcionišući na neproziran i netransparentan način) izazivaju ozbiljnu zabrinutost... Dve strane dele stav da takve aktivnost predstavljaju ozbiljan rizik za nacionalnu bezbednost Rusije i Kine, i imaju štetan uticaj na bezbednost regiona“.

Rusi prvi upozorili

Na postojanje američkih biolaboratorija širom Ukrajine upozorio je sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev još leta 2021. On je tada istakao činjenicu na porast broja biolaboratorija pod američkom kontrolom u svetu, a najviše na ruskim i kineskim granicama. Iako iz Vašingtona stižu uveravanja da se radi o saradnji sa lokalnim naučnicima na razvoju načina borbe protiv opasnih patogena, nije poznato šta se dešava unutar zidova laboratorija, rekao je on u intervjuu za moskovski Komersant.
Na pitanje da li misli da Amerikanci u tim laboratorijama razvijaju biološko oružje, Patrušev je odgovorio da ruski zvaničnici imaju dobre razloge da misle da se radi upravo o tome.
Ipak, najveću pažnju izazvala je izjava već pomenutog Roberta Poupa, koji je za američki Bilten nuklearnih naučnika upozorio da „Ruska invazija Ukrajine mogla bi da ugrozi mrežu laboratorija povezanih sa SAD koje rade sa opasnim patogenima“.
Ova Poupova izjava pokrenula je lavinu napisa na društvenim mrežama, a bugarska istraživačka novinarka Diljana Gajtandžijeva otkrila je, ne samo postojanje 13 biolaboratorija na teritoriji Ukrajine (od čega su dve u izgradnji), već i to da su naučnici Pentagona sprovodili eksperimente na ukrajinskim i gruzijskim vojnicima.
Biolaboratorija - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
SVET
Američke biolaboratorije duž granica sa Rusijom i Kinom /video/
Vojnici hemijsko-biološke jedinice Oružanih snaga SAD - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
SVET
Šta se „kuva“ iza zidina SAD laboratorija u Ukrajini: Naredba je da Rusi to ne smeju da otkriju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala