- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američke biolaboratorije duž granica sa Rusijom i Kinom /video/

© AFP 2023 / PATRICK HERTZOGBiolaboratorija
Biolaboratorija - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
Pratite nas
U svetu kao pečurke niču nove biolaboratorije koje se nalaze pod kontrolom SAD. Gle, čuda – pored ruskih i kineskih granica.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
Naravno, postavlja se pitanje u Rusiji - govore nam da pored naših granica funkcionišu mirnodopske sanitarno-epidemiološke stanice, koje više liče na Fort Detrik u Merilendu, gde Amerikanci decenijama rade u oblasti vojne biologije.
"Svoje laboratorije razbacane po celom svetu Amerikanci nazivaju istraživačkim centrima za borbu sa opasnim bolestima. Međutim, šta je čudno: ljudi koji žive pored njih, naprotiv, često obolevaju od bolesti koje nisu karakteristične za tu okolinu. To se desilo u Gruziji. Oko istraživačkog centra za istraživanje javnog zdravlja „Lugar“, u predgrađu Tbilisija, gde su još za vreme Mihaila Sakašvilija počeli da rade lekari pod okriljem Kopnenih snaga SAD, stanovnici sela Aleksejevka periodično su se žalili na loše zdravlje. Pre tri godine, bivši ministar bezbednosti zemlje obraćao se čak Donaldu Trampu. Igor Georgadze molio je predsednika SAD da istraži eksperimente na ljudima koje su, navodno, Amerikanci izvodili na teritoriji centra", kaže Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti Rusije.
Prošle godine, direktorka Nacionalnog centra za kontrolu bolesti Ministarstva zdravlja Gruzije nazvala je istraživački centar bogatstvom zemlje, a Amiran Gamkrelidze je rekao da se tamo čuvaju patogeni koji bi mogli postati opasno biološko oružje u rukama terorista. Biomaterijal je prikupljan poslednjih 70 godina.
"To je jedna od najmoćnijih laboratorija u regionu i ona je deo bezbednosti zemlje sa tačke gledišta biološke i medicinske zaštite. Laboratorija može da identifikuje mnoštvo opasnih virusa i bakterija. Biobezbednost se sastoji od četiri nivoa. Ova laboratorija zadovoljava treći nivo, što znači da se tamo može raditi sa najopasnijim patogenima", smatra Amiran Gamkrelidze, šef nacionalnog centra za kontrolu bolesti Ministarstva zdravlja Gruzije.
Pristup laboratoriji ima samo pet osoba, tako da malo ko zna šta se krije iza zidova centra „Lugar“.
Rusija ima nedoumice i oko rada laboratorija u Kazahstanu, Tadžikistanu i Uzbekistanu. Sve one su se pojavile nakon raspada SSSR, na bazi sovjetskih instituta. U početku, centri su bili specijalizovani za izradu vakcina protiv tifusa, kuge i kolere. Za vreme trke u naoružanju pojavila se informacija da se tamo testira biološko i hemijsko oružje. Kada se Sovjetski Savez raspao, SAD su predložile Moskvi pomoć u likvidaciji zaliha opasnih supstanci u bivšim republikama. Izrađen je bio ceo program zajedničkog smanjenja pretnje, čiji inicijatori su bili američki senatori Sem Nan i Ričard Lugar, po kome je i dobila ime laboratorija u Gruziji.
Američki stručnjaci su prikupljali sojeve i odnosili ih u zapadne istraživačke centre. Delatnost mnogih instituta i dalje finansiraju Pentagon i NATO. Pre tri godine u Kazahstanu je naglo porastao broj obolelih od meningitisa. Sumnjalo se da je iz laboratorije procureo virus, a sličan slučaj je bio u Uzbekistanu. U Taškentu, Andižanu i Ferganu zabeležena su žarišta bruceloze. To se desilo skoro odmah nakon otvaranja laboratorije, gde su stručnjaci iz SAD proučavali ovu infekciju.
Pojavu virusa korona, mnogi, takođe, povezuju sa curenjem iz biolaboratorije. SZO je isključila verziju veštačkog porekla virusa kovid 19. Ekspertska grupa je sve pripisala šišmišima od kojih je virus korona, navodno, prešao na ljude.
Sve dok američke laboratorije nastavljaju da rade po celom svetu ne treba se opuštati. Ne zna se kada i gde se može otkriti još jedan neobičan virus.
Vojnici hemijsko-biološke jedinice Oružanih snaga SAD - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
RUSIJA
Rusija: Amerika je u rad bioloških laboratorija u Ukrajini uložila više od 200 miliona dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala