- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom": Isporuka gasa u tranzitu preko Ukrajine na maksimumu

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaGasprom
Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
Pratite nas
Danas je cena gasa na holandskom TTF čvorištu postigla istorijski maksimum od 3.892 dolara za 1.000 kubnih metara. Cene mogu biti još više, ali za to nije kriva naša kompanija, izjavili su u „Gaspromu".
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
U saopštenju kompanije je navedeno da će „Gasprom" i nadalje obezbeđivati ostvarivanje dogovornih ugovora za isporuku gasa kao i da su moguće i nove rekordne cene gasa u Evropi, ali da za to neće biti kriv „Gasprom".
U kompaniji su naglasili da u potpunosti ispunjavaju sve zahteve za isporuku gasa inostranim kupcima, pritom se ukrajinski koridor koristi 100 odsto u okviru tranzitnog ugovora.
„Gasprom" je za narednu noć kupio dopunski kapacitet gasovoda „Jamal-Evropa" za tranzit gasa preko Poljske.
Kompanija je ranije rezervisala kapacitet od 850.000 kubnih metara na sat od ponuđenih 3,7 miliona kubnih metara, što iznosi skoro 16 odsto raspoloživog rezervisanog kapaciteta. „Gasprom" ima pravo da ih koristi od šest časova 7. marta do šest časova 8. marta po srednjeevropskom vremenu.
Podsetimo, početkom februara fjučersi su naglo porasli, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin 21. februara potpisao ukaze o priznanju suvereniteta Donjecke i Luganske Narodne Republike, a 24. februara Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Rast berzanskih kotacija za gas registruje se usled toga što su SAD, EU, Velika Britanija, kao i niz drugih država uvele sankcije određenom broju pravnih i fizičkih lica iz Rusije.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Lubminu u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
EKONOMIJA
Nova velika promena cene gasa u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala