- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Legenda se vratila kući i usledila je revolucija!

© AP Photo / Alberto SaizBarselona
Barselona - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
Pratite nas
Ćavi Ernandez je legenda Barselone, ali su mnogi bili skeptični kada je napustio katarski Al Sad i vratio se u Kataloniju da preuzme posrnulog giganta. Bordo-plavi delovali su kao „razbijena banda“, ali je čovek koji ima šampionski DNK povukao sjajne poteze i uticao da klub stigne do trećeg mesta u Primeri.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video-sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
Povratak legende kući doneo je revoluciju! U svakom smislu. Kada je igra u pitanju, atmosfera, rezultati, ma apsolutno sve!
Barselona na prethodnih 11 utakmica u Primeri ne zna za poraz, poslednji put se to dogodilo još u decembru prošle godine kada ih je savladao Betis. Od tada, Ćavijeva fudbalska filozofija unela je neverovatne promene u samu igru, a momentalno su stigli rezultati i to se odrazilo na stanje na tabeli.
Otkako se Ćavi vratio kući ekipa prosečno osvaja 2,21 poen što je impresivno. Posebno kada se uzme u obzir kako su izgledale stvari pre njegovog dolaska.
Ćavi je još u Al Sadu forsirao čuvenu „tiki-taku“, čiji su tvorci bili on, Inijesta, Buskets, Mesi i ostali kada su gospodarili planetom u bordo-plavom dresu.
Ta vremena su nažalost, prošla. Barselona je napravila brojne greške sa trenerima, otišao je i Leo Mesi i ekipa je praktično postala „vreća za udaranje“.
Srozali su se na sredinu tabele, nisu mogli da postižu golove, ekipi je opao moral i delovalo je da nema spasa. Da je šampion u nokdaunu i da će teško iz njega ustati. Porazi u El Klasiku postali su normalna stvar, Real je maksimalno koristio situaciju dok je Ronald Kuman vodio i ruinirao ekipu.
A onda je usledio neminovan rastanak sa legendarnim Holanđaninom i upomoć je pozvana legenda. Ćavi nije mogao da kaže „ne“ svojoj drugoj kući, već se u suzama oprostio od Katara i stigao da „ugasi požar“ na Nou Kampu.
Brzo je razbio svaku sumnju i za kratak period dovukao je Barselonu na treću poziciju, napravio je od nje tim koji ima šampionski mentalitet. Pregažen je Napoli u dvomeču šesnaestine finala Lige Evrope, a minulog vikenda je posle preokreta savladan i Elče, što je bila 11. utakmica u nizu bez poraza Blaugrane u Primeri.
Takođe, prvi put posle godinu dana fudbaleri Barselone nanizali su tri trijumfa u španskom prvenstvu, što dovoljno govori o Ćavijevom uticaju na ekipu.
Kažu da nije trener taj koji igra, ali je trener taj koji bira igrače, bira formaciju, taktiku, pravi izmene. Ćavi je najbolji primer kako trener s vizijom „preko noći“ praktično može da promeni iz korena ekipu.
Vratio je kući još jednu legendu, vremešnog Brazilca Danija Alveša, inače najtrofejnijeg fudbalera sveta. Iako ima 38 godina, Ćavi je oduševljen onim što radi Dani koji na terenu izgleda kao mladić.
„Neverovatan je njegov uticaj na ekipu. Sve ono što radi na terenu i van njega, voleo bih da ostane sa nama i naredne sezone“, rekao je Ćavi na konfereciji za medije pred Elče.
Doveo je nekadašnji omaleni vezista Katalonaca i Pjer-Emerika Obamejanga koji je naprasno bio "otpisan" u Arsenalu, a onda je vaskrsao u Barseloni. Već je treći najbolji strelac ekipe, postigao je četiri gola uz het-trik protiv Valensije (1:4), na pet utakmica i ponovo je strah i trepet za protivničke defanzivce i golmane.
Doveo je Ćavi i Adamu Traorea, takođe učenika čuvene „La Masije“ koji je „zarđao“ u Vulverhemptonu, a sada je ponovo počeo da niže prodore po desnoj strani.
Za ozbiljan novac doveden je i Feran Tores iz Mančester sitija. Iako ne postiže golove, njegov uticaj na igru je evidentan i samo je pitanje trenutka kada će Španac da eksplodira i pokaže raskošan talenat koji poseduje.
Uvek je tamo gde je lopta, otkriva se i traži je. Preuzima odgovornost. Oporavio se i Memfis Depaj, i upravo je Holanđanin iz penala u 84. minutu postigao odlučujući gol u trijumfu posle preokreta protiv Elčea 2:1 (0:1).
Barselona je u prethodnih pet utakmica ostvarila četiri pobede uz remi sa gradskim rivalom Espanjolom (2:2).
Treći su na tabeli i imaju utakmicu manje od drugoplasirane Sevilje koja im beži sedam bodova.
Nemoguće je zamisliti da Barsa može da stigne prednost Reala od 15 bodova uz meč manje, ali je za Ćavija i sve u klubu najbitnije da se osmeh vratio na Nou Kamp, da je „tiki-taka“ ponovo uspostavljena, da ekipa ima šampionski mentalitet i da bi naredne sezone trebalo ponovo da se igra Liga šampiona.
Sa još nekoliko pojačanja na leto, nema dileme da bi Barselona naredne sezone ponovo mogla da ima tim koji će se sa Realom boriti za šampionsku titulu.
Kevin de Brujne - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
SPORT
Liverpul je navijao za Junajted, ali je Siti pokazao ko je gazda Mančestera
Srpski fudbaler Dušan Tadić - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
SPORT
Tadić razbio prokletstvo bele tačke i razgalio Amsterdam
Tuča navijača Keretara i Atlasa u Meksiku - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
SPORT
Stravična tuča navijača u Meksiku /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala