- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Oslobođene teritorije Donjecke narodne republike  - Sputnik Srbija

Granatirani Donjeck i Lugansk, ponovo se otvaraju humanitarni koridori u Marijupolju

Pratite nas
Deseti dan specijalne vojne operacije u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio skori završetak zadatka uništenja vojne infrastrukture u Ukrajini. Ukrajinski nacionalisti granatiraju naselja. Razgovarali Bajden i Zelenski.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
Sve što se događalo proteklog dana možete pogledati ovde.

Dešavanja desetog dana vojne operacije:

U Mariupolju i Volnovahi je uveden režim tišine i otvoreni su humanitarni koridori za evakuaciju civila – ali niko nije prošao kroz njih, samo nekoliko desetina ljudi uspelo je da se probije.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da nacionalisti ne puštaju stanovnike i koriste režim tišine za jačanje svojih pozicija. Zbog nespremnosti ukrajinske strane da utiče na nacionaliste ili produži režim tišine ofanzivne operacije su nastavljene.
Uprkos prekidu evakuacije iz Mariupolja, ukrajinske vlasti su saopštile da pripremaju humanitarne koridore iz Sumija, Harkova, Hersona i predgrađa Kijeva.
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da ne planira da uvodi ratno stanje ili druge vanredne situacije u Rusiji, a vojni obveznici i oni koji budu pozvani na obuku neće biti uključeni u vojnu operaciju.
Putin je takođe izjavio da je skoro završeno uništavanje vojne infrastrukture u Ukrajini, uključujući avijaciju i protivvazdušnu odbranu i da postoji mnogo različitih opcija za demilitarizaciju Ukrajine, koji se nalaze na pregovaračkom stolu sa Kijevom.
Naredna runda pregovora između Rusije i Ukrajine održaće se 7. marta.
U Kijevu je ubijen član prve delegacije na pregovorima sa Rusijom Denis Kirejev, potvrdio je ukrajinski ministar odbrane.
Na sastanku u Kremlju Putin i izraelski premijer Naftali Benet, od kojeg je Zelenski zatražio posredovanje, razgovarali su o Ukrajini. Nakon što je Benet telefonirao Zelenskom odleteo je na pregovore sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
Kartice međunarodnih platnih sistema Viza i Masterkard ruskih banaka nastaviće da rade u Rusiji, saopštila je Centralna banka nakon što su obe američke kompanije objavile obustavu usluga u zemlji. Kako je regulator naglasio, prekogranične transakcije sa ovim karticama neće biti dostupne.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
08:04 06.03.2022
U poslednja 24 časa ruska avijacija je u području Kijeva oborila dva helikoptera Mi-8, šest dronova, uključujući "Bajraktar TB-2", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
07:55 06.03.2022
Štab teritorijalne odbrane DNR saopštio je da je iz Mariupolja i njegovih predgrađa preko humanitarnog koridora evakuisano osam osoba.
07:51 06.03.2022
„Pečurka“ posle detonacije „Car bombe“ 1961. godine - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
RUSIJA
Ukrajina je mogla postati nuklearna država u bliskoj budućnosti
07:37 06.03.2022
LNR: Od 17. februara do 5. marta 657 puta je otvorena vatra na teritoriju republike.
07:18 06.03.2022
Kolona Ruske vojne tehnike na rusko-ukrajinskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
RUSIJA
Kolona ruske vojne tehnike kreće se u pravcu Kijeva /video/
07:06 06.03.2022
Pored Donjecka, teškim naoružanjem gađani su još i Dokučajevsk i Lugansko.
06:57 06.03.2022
Ministarstvo odbrane Belorusije negira da se njihovi padobranci nalaze nalaze u Ukrajini: Oni, kao i ostala vojska su u Belorusiji.
06:31 06.03.2022
„Lekari bez granica“ smatraju da je situacija u Marijupolju katastrofalna. Oni su napomenuli da zalihe hrane nestaju, a nema ni vode, struje i grejanja.
06:30 06.03.2022
Humanitarni koridori biće ponovo otvoreni u Marijupolju i Volnovahi u nedelju ujutro, izjavio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin.
06:02 06.03.2022
U granatiranju grada Pervomajsk sa strane naselja Popasna iz artiljerijskih oruđa kalibra 152 mm oštećeno je 8 stambenih zgrada i gasovod, saopštila je Narodna milicija LNR.
05:58 06.03.2022
Ukrajinske snage su u 5.30 po srednjoevropskom vremenu ispalile 7 mina kalibra 120 mm na selo Vesjolo u DNR, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre.
04:15 06.03.2022
Ruski poslanik: Beskorisno voditi pregovore sa Zelenskim
Beskorisno je voditi pregovore o rešavanju situacije u Ukrajini sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, smatra poslanik Državne dume Rusije sa Krima Mihail Šeremet.
„Beskorisno je voditi pregovore sa Zelenskim. On je pod potpunom kontrolom zapadnih pokrovitelja i uticajem vođa nacionalističkih bataljona. Nacionalisti su u zemlji izvršili pravi teror. Ovo bezakonje mora se hitno zaustaviti. Nema druge varijante osim ubrzati vojnu operaciju. Kijev je započeo pregovore sa jednim ciljem – da prerasporedi svoju grupu i sačeka dolazak plaćenika i nove isporuke naoružanja“, istakao je Šeremet za Sputnjik.
Istovremeno, prema njegovim rečima, brzo napredovanje ruske vojske ometaju kukavički postupci ukrajinskih nacionalista koji se kriju iza civilnog stanovništva, uključujući žene i decu.
„Smatram da pregovore ne treba voditi sa kijevskom huntom, već sa komandantima jedinica ukrajinske vojske. Oficir će uvek doneti ispravnu odluku, birajući da spasava živote vojnika, a ne pogibiju za političare koji su izdali interese Ukrajina“, zaključio je poslanik.
04:14 06.03.2022
Ruski ambasador u Vašingtonu: Ne potpirujemo proteste, to je antiruska propaganda - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
RUSIJA
Ruski ambasador: Antiruska retorika u SAD došla do apsurda
03:04 06.03.2022
02:04 06.03.2022
Nemački kancelar Olaf Šolc i izraelski premijer Naftali Benet - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
SVET
Šolc i Benet razgovarali o situaciji u Ukrajini
01:14 06.03.2022
Zelenski razgovarao sa Bajdenom
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je razgovarao telefonom sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom.
„U okviru stalnog dijaloga još jednom sam razgovarao sa predsednikom SAD. Na dnevnom redu su bila bezbednosna pitanja, finansijska podrška Ukrajini i nastavak sankcija Rusiji“, napisao je Zelenski na Tviteru.
Nakon toga je Bela kuća je potvrdila da je američki predsednik oko pola sata razgovarao telefonom sa Zelenskim.
„Predsednik Bajden je primetio da njegova administracija povećava vojnu, humanitarnu i ekonomsku pomoć Ukrajini i da blisko sarađuje sa Kongresom na obezbeđivanju dodatnog finansiranja“, navodi se u saopštenju Bele kuće.
Tokom razgovora Bajdej je izrazio zabrinutost zbog situacije oko Zaporoške nuklearne elektrane. Strane su takođe razgovarale o „nedavnim pregovorima Rusije i Ukrajine“.
00:46 06.03.2022
Humanitarni koridor iz Harkova mogao bi biti organizovan u nedelju, napisao je na svom Fejsbuku član ukrajinske delegacije na pregovorima sa Rusijom i šef frakcije Sluga naroda u Vrhovnoj radi David Arahamija.
00:46 06.03.2022
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
SVET
Vašington post: Amerika sprema plan u slučaju da Zelenski napusti Ukrajinu
00:09 06.03.2022
Ukrajinske trupe su dva puta za sat vremena granatirale teritoriju DNR, uključujući i minama kalibra 120 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre.
Na naselja Dokučajevsk i Spartak ispaljeno je 16 mina kalibra 120mm.
23:28 05.03.2022
Viza i Masterkard obustavljaju svoje poslovanje u Rusiji
Viza (Visa) je objavila da je obustavila svoje aktivnosti u Rusiji i namerava da prekine transakcije u narednim danima.
U saopštenju se navodi da će Viza „raditi sa svojim klijentima i partnerima u Rusiji na obustavljanju svih Viza transakcija u narednim danima“.
„Sve transakcije započete sa Viza karticama izdatim u Rusiji više neće raditi van zemlje, a sve Viza kartice koje su izdale finansijske institucije van Rusije više neće raditi u Ruskoj Federaciji“, ističe se u saopštenju.
Masterkard (Mastercard) kartice izdate u Rusiji više neće biti podržane, a kartice izdate u inostranstvu neće raditi kod trgovaca i bankomata u Rusiji.
Kako se navodi u saopštenju, Masterkard će nastaviti sa radom u Rusiji kada „to bude prikladno“ i ako je to „dozvoljeno zakonom“.
Ruski Nacionalni sistem platnih kartica ranije je objasnio da će transakcije sa karticama međunarodnih platnih sistema koje izdaju ruske banke i dalje raditi u Rusiji čak i ako su isključene sa Viza ili Masterkard kartice. Takve operacije će umesto njih obrađivati sam Nacionalni sistem platnih kartica.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala