- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijev spreman da razgovara o „nenatovskim“ modelima za Ukrajinu, ali ne samo s Rusijom

© BelTA / Uđi u bazu fotografijaRusko-ukrajinski pregovori
Rusko-ukrajinski pregovori - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
Pratite nas
Kijev je spreman da razgovara o nekim „nenatovskim“ modelima, ali to pitanje se ne može razmatrati samo s Rusijom, izjavio je jedan od članova delegacije Ukrajine na pregovorima s Rusijom, političar David Arahamija.
„Spremni smo da razmatramo neke 'nenatovske' modele. Na primer, to mogu da budu direktne garancije raznih zemalja, kao što su SAD, Kina, Velika Britanija, možda Nemčka i Francuska. Omgli bismo da imamo 'pseudonatovski' model. I mislim da smo otvoreni za razmatranje takvih stvari u širem obimu, ne samo u okviru bilateralne diskusije s Rusijom, nego i s drugim partnerima kako bismo razumeli da li je to ostvarivo“, rekao je Arahamija u intervjuu za Foks njuz.
Političar je rekao da NATO nije spreman da razgovara o članstvu Ukrajine u alijansi u narednih pet do deset godina i da Kijev ne namerava da se bori za to da se prijavljuje za članstvo.
„Od zemalja NATO sada dobijamo odgovor da nisu spremne čak ni da razmatraju naše članstvo u alijansi u narednih pet do deset godina. To čak nije ni na dnevnom redu. Mi se ne bismo obavezno borili za prijem u NATO, mi bismo se borili za rezultat, a ne za proces“, rekao je Arahamija.
On je, takođe, rekao da Kijev ima informaciju da bivši američki predsednik Donald Tramp i niz kongresmena planiraju da doputuju u Ukrajinu.
„Imamo nepotvrđene informacije da Tramp zajedno s nekoliko republikanaca iz Kongresa planira da doputuje u Ukrajinu kako bi izrazio podršku Ukrajincima i razgovarao o raznim mogućnostima za zonu zabrane letova", rekao je Arahamija.

Jedina pitanja o kojima nema saglasnosti na pregovorima su Krim i priznavanje DNR i LNR

Jedina pitanja o kojima je praktično nemoguće postići saglasnost jesu Krim i priznavanje LNR i DNR, saopštio je jedan od članova ukrajinske delegacije u pregovorima Moskve i Kijeva David Arahamija, komentarišući tok pregovora.
„Jedina dva pitanja u kojima je praktično nemoguća saglasnost jesu Krim i dve takozvane republike. Rusija instistira na tome da priznamo njihovu nezavisnost, ali to je deo Ukrajine, razume se, taj stav je neprihvatljiv za ukrajinsko društvo", rekao je Arahamija u intervjuu za Foks njuz.
Političar je istakao da su oba pregovaračka tima zadovoljna obostranom spremnošću da jedni druge saslušaju i da vode aktivan razgovor.
„Koliko ja znam, obe strane su srećne što barem slušaju jedna drugu, što aktivno razgovaraju o raznim pitanjima“, rekao je Arahamija u intervjuu za Foks njuz, komentarišući tok pregovora Rusije i Ukrajine.
On je napomenuo da se, prema njegovom mišljenju, ne može govoriti o brzom napretku procesa, jer svaki dan „mnogo ljudi gine, uključujući i civile“.
„Rad na uslovima se odvija 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, teško je, ali ipak pokazujemo napredak“, rekao je političar.
Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa šefovima DNR A. Zaharčenkom i LNR I. Plotnickim - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
RUSIJA
Putin Makronu: Prebacivanje odgovornosti za incident u ukrajinskoj nuklearki na Rusiju – propaganda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala