- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin Makronu: Prebacivanje odgovornosti za incident u ukrajinskoj nuklearki na Rusiju – propaganda

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa šefovima DNR A. Zaharčenkom i LNR I. Plotnickim
Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa šefovima DNR A. Zaharčenkom i LNR I. Plotnickim - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom rekao da su pokušaji da se odgovornost za incident oko nuklearne elektrane „Zaporožje“ prebaci na rusku vojsku deo propagandne kampanje, saopštila je pres-služba Kremlja.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Pokušaji da se odgovornost za ovaj incident prebaci na rusku vojsku predstavljaju deo cinične propagandne kampanje“, rekao je Putin, a prenosi Kremlj u saopštenju.

Putin je izvestio Makrona o provokaciji koju su organizovali ukrajinski ekstremisti u području nuklearke u Zaporožju, dodaje pres-služba.
„U vezi sa zabrinutošću Makrona o osiguravanju bezbednosti nuklearnih elektrana na teritoriji Ukrajine, ruski lider je detaljno izvestio o provokaciji ukrajinskih ekstremista u oblasti nuklearne elektrane 'Zaporožje' uz učešće diverzantske grupe“, navodi se u saopštenju.
Predsednik Rusije izvestio je francuskog kolegu da ruska vojska i ukrajinska bezbednosna jedinica nastavljaju da obezbeđuju rad nuklearke u Zaporožju, kao i da je fizička i nuklearna bezbednost elektrane dobro zaštićena.
Prema rečima ruskog lidera, Oružane snage Rusije kontrolišu nuklearnu elektranu u Černobilju kako bi se isključila mogućnost provokacija koje organizuju ukrajinski neonacisti.
„Ruske Oružane snage takođe kontrolišu nuklearnu elektranu u Černobilju. Sve ovo se radi kako bi se isključila mogućnost da ukrajinski neonacisti ili teroristi organizuju provokacije koje bi mogle da izazove katastrofalne posledice“, naveo je Putin, a prenosi pres-služba.
Ruski lider je tokom razgovora napomenuo da se ne protivi sastanku u formatu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)-Rusija-Ukrajina, ali ne u Černobilju, već u formatu video-konferencije ili u trećoj zemlji.
Sa svoje strane, Makron je istakao važnost zaštite civilnih nuklearnih objekata u Ukrajine i izrazio ozbiljnu zabrinutost u pogledu bezbednosnih rizika nastalih usled „ruske vojne invazije na Ukrajinu“ i potrebi konkretnih mera kao odgovor na njih, prenela je Jelisejska palata.

Putin: Kijev ne ispunjava dogovore o evakuaciji civila

Kako je rekao Putin, Kijev i dalje ne ispunjava postignute dogovore o evakuaciji civila sa mesta sukoba, prenosi pres-služba Kremlja.
„Razgovarano je o pitanju evakuacije civilnog stanovništva iz područja sukoba. Putin je skrenuo pažnju na to da Kijev još uvek ne ispunjava dogovore postignute o tako važnom humanitarnom pitanju“, dodaje pres-služba.
On je, između ostalog, istakao da uprkos „režimu tišine“ koji je ruska strana objavila petog marta u cilju evakuacije civila i stranaca iz grada Marijupolja i susednog regionalnog centra Volnovahe, ukrajinski nacionalisti nisu dozvolili evakuaciju, a da su pauzu u borbenim dejstvima su iskoristili kako bi ojačali snage na svojim pozicijama.
Kako se navodi, šef ruske države je takođe informisao francuskog kolegu o stanju stvari na pregovorima ruske delegacije i ukrajinskih predstavnika. Izražena je spremnost za nastavak dijaloga – uz bezuslovno ispunjavanje poznatih ruskih zahteva.

„Glavno je da ukrajinska strana ozbiljno pristupi postizanju dogovora, čija je primena važna za prekid borbenih dejstava“, ističe se u saopštenju.

Putin je apelovao na francuskog lidera da aktivno radi sa kijevskim vlastima na tome da poštuju međunarodno humanitarno pravo. Predsednici su se dogovorili da nastave kontakte na različitim nivoima.
Telefonski razgovor Putina i Makrona inicirala je francuska strana. Razgovor je trajao jedan sat i 45 minuta.
Makron i Putin na konferenciji za medije u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
RUSIJA
Putin poručio Makronu: Svi zadaci specijalne vojne operacije biće ispunjeni - u svakom slučaju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala