- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Ruska operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Zelenski u atomskom bunkeru; Peskov: Rusiji nije cilj da podeli Ukrajinu na delove

Pratite nas
Deveti dan specijalne vojne operacije u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je treću rundu pregovora tokom vikenda. NATO saopštio da uvođenje zone zabrane leta iznad Ukrajine nije opcija. Zelenski žustro reagovao. Ukrajinska vojska nastavlja granatiranje Donbasa.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
Dešavanja devetog dana ruske vojne operacije u Ukrajini:
Oružane snage Rusije napredovale su na širokom frontu, zauzeta su naselja Pjatihatki, Ševčenkovo, Pologi, Gusarka, Novodanilovka i Ščerbaki.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da se priprema provokacija ukrajinskih nacionalista u Harkovu uz učešće zapadnih medija.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je generalnom sekretaru UN Antoniu Guterešu da je ruska vojska napravila koridore za izlazak civila, a ukrajinski nacionalisti, pod pretnjom oružja, ne dozvoljavaju ljudima da izađu.
Treća runda pregovora između Rusije i Ukrajine mogla bi se održati u subotu ili nedelju, izjavio je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak. Pozicija Rusije u pregovorima je teška, kao i pozicija Ukrajine, tako da će pregovori biti teški, ali će se nastaviti, rekao je Podoljak.
U većem delu Ukrajine je katastrofalna humanitarna situacija koja se ubrzano pogoršava. Najteža situacija je u Kijevu, Harkovu, Sumiju, Černigovu i Marijupolju, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani izbio je požar. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je kijevski režim pokušao monstruoznu provokaciju.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja izjavio je u Savetu bezbednosti UN da se ruska vojska ne meša u rad operatera nuklearke Zaporožje.
Generalni direktor IAEA saopštio je da požar u zoni nuklearne elektrane nije zahvatio „glavnu opremu“ stanice i da ona radi normalno.
Peskov: Operacija na ukrajinskoj teritoriji nema za cilj da podeli Ukrajinu; Rusija nastoji da osigura bezbednosne garancije
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
06:33 05.03.2022
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak napredovanja ruskih snaga u Kijevskoj oblasti, za vreme izvođenja specijalne vojne operacije.
06:26 05.03.2022
Ukrajinske trupe jutros su granatirale Donjeck, ispaljeno je 10 granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre.
04:10 05.03.2022
Slovačka ne planira da predaje svoje avione Ukrajini, izjavila je portparolka Ministarstva odbrane ove zemlje Martina Kovalj-Kakaščikova u vezi sa objavama u nizu zapadnih medija na ovu temu.
„Slovačka ne planira da predaje svoje avione ukrajinskoj strani. O ovom pitanju nikada nije ni bilo razgovora. Ne možemo predavati (drugoj zemlji) tako važan element zaštite našeg vazdušnog prostora bez adekvatne zamene“, objasnila je portparolka.
Ranije je niz zapadnih medija javio da su navodno neke zemlje-članice NATO-a spremne da predaju svoje avione sovjetske proizvodnje kojima znaju da upravljaju piloti ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Konkretno, prema navodima sajta bratislavskog lista „Pravda“, radi se o predaji 28 lovaca MiG-29 iz Poljske, 12 iz Slovačke i 16 iz Bugarske. Osim toga, pomenuto je još 14 lovaca Su-25 iz Bugarske. Sve ukupno, radilo se o 70 aviona.
04:01 05.03.2022
03:50 05.03.2022
Konvoj ruske vojne tehnike - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2022
RUSIJA
Peskov: Cilj Rusije da dobije bezbednosne garancije, a ne da podeli Ukrajinu
02:54 05.03.2022
Ruska vojska objavila je snimak napada udarne bespilotne letelice „Inohodec“ koja je uništila komandno-osmatrački punkt ukrajinskog bataljona „Ajdar“ na teritoriji Donjecke Narodne Republike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
02:39 05.03.2022
Televizije „Ej-Bi-Si“ i „Si-Bi-Es“ prestale su da emituju program iz Rusije.
„‘Si-Bi-Es njuz’ trenutno ne emituje program iz Rusije. Za sada pratimo uslove za naš tim u zemlji, s obzirom na zakon o medijima“, rekao je portparol kanala za portal „Dedlajn“.
Portal je dodao da je i „Ej-Bi-Si njuz“ takođe prekinuo emitovanje programa iz Rusije.
Kanadska televizijska i radio-difuzna korporacija „Si-Bi-Si“ takođe je objavila da prekida rad svojih zaposlenih u Rusiji zbog novog zakona po kome mediji mogu krivično da odgovaraju za širenje lažnih informacija u vezi sa Oružanim snagama Rusije.
01:35 05.03.2022
Evropska unija ne može da postane nezavisna od ruskog gasa od sutra, ali treba da teži njenom smanjenju, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
„Ne možemo da je uklonimo (zavisnost) u najskorije vreme, ali se ona mora smanjivati na svaki mogući način koji imamo“, rekao je Borelj na konferenciji za medije komentarišući zavisnost EU od ruskog gasa.
01:31 05.03.2022
Ukrajinski političar: Bunker u kojem se Zelenski – zaštićen od nuklearnog napada
„Predsednički“ bunker u Kijevu, u kome se navodno krije Vladimir Zelenski, zaštićen je od nuklearnog udara, izjavio je bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov u intervjuu za Sputnjik.

„Ako se on nalazi u Kijevu, u bunkeru za koji znam na teritoriji predsedničke administracije, onda je to apsolutno zaštićen, još u sovjetsko vreme pripremljen bunker za rad najvišeg političkog i vojnog rukovodstva tadašnje sovjetske republike u uslovima atomskog napada. Možete zamisliti: direktan pogodak nuklearnog oružja neće naneti nikakvu štetu ljudim koji se nalaze u ovom bunkeru“, objasnio je Azarov.

On je dodao da bunker ima nekoliko izlaza u slučaju nužde, „ogroman broj prostorija opremljenih svim što je potrebno za odmor, rad i tako dalje“.
„Štaviše, postoje izlazi koji omogućavaju da se dođe do helidroma bukvalno za nekoliko minuta. To jest, on apsolutno nije u opasnosti“, konstatovao je Azarov.
Istovremeno je naglasio da još uvek nije jasno da li se Zelenski nalazi upravo u Kijevu, „a ne nalazi se negde u inostranstvu. To je takođe teško reći“, zaključio je Azarov.
00:31 05.03.2022
Kompanija za izradu luksuznog nakita „Kartije“ (Cartier) privremeno obustavlja komercijalnu delatnost u Rusiji i Ukrajini.
00:11 05.03.2022
Kompanija „Samsung“ obustavlja isporuke telefona i čipova u Rusiju, saopštila je agencija Blumberg.
23:27 04.03.2022
Američka televizijska kompanija „Si-En-En“ objavila o prekidu emitovanja u Rusiji
23:09 04.03.2022
Agencija Blumberg obustavlja rad svojih novinara u Rusiji
23:06 04.03.2022
Luj Viton, Hermes i Šanel privremeno zatvaraju prodavnice u Rusiji
Francuske modne kuće „Luj Viton“ (Louis Vuitton), „Hermes“ (Hermes) i „Šanel“ (Chanel) privremeno zatvaraju svoje butike u Rusiji zbog situacije oko Ukrajine, javila je agencija Frans pres.
Predstavnik „Luj Vitona“ izjavio je da će 124 prodavnice u Rusiji biti zatvorene od 6. marta, „s obzirom na situaciju u regionu“.
Prodavnice kompanije „Hermes“ biće zatvorene za komercijalne poslove od 4. marta.
23:02 04.03.2022
Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck i Gorlovku dva puta za 10 minuta, uz primenu i malokalibarskog oružja, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre.
Na Gorlovku je ispaljeno 40 granata iz automatskih bacača granata, a korišćeno je i streljačko naoružanje. Donjeck je granatiran sa 15 granata iz protivtenkovskog bacača granata.
U granatiranju Donjecka oštećeni su gasovod i dalekovod.
22:35 04.03.2022
Oružane snage Ukrajine granatirale su Donjeck zabranjenim projektilima
Ukrajinske snage granatirale su Donjeck granatama kalibra 152 milimetra, saopšteno je iz DNR. „Granatirano je naselje Nevelsko, na koje je ispaljeno šest granata kalibra 152 mm“, kažu predstavnici Donjecka.
22:34 04.03.2022
NATO je namerno odbio da zatvori nebo iznad Ukrajine, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.
Za samit NATO je rekao da je slab.
"Danas je održan samit NATO- slab samit, smušen samit, samit na kojem je bilo očigledno da ne smatraju svi da je borba za slobodu za Evropu cilj broj jedan ", rekao je on.
Predsenik Ukrajine Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije nakon samita normandijske četvorke u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
RUSIJA
Zelenski: NATO je slab i namerno je odbio da zatvori nebo nad Ukrajinom
20:07 04.03.2022
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret o krivičnom kažnjavanju za lažne vesti o Oružanim snagama Rusije i pozive na antiruske sankcije.
19:44 04.03.2022
Nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
RUSIJA
Nebenzja: Bezbednost nuklearke u Zaporožju ničim nije ugrožena, Zapad i Kijev šire lažnu histeriju
19:27 04.03.2022
Evropska unija poziva da se otvore humanitarni koridori za pomoć stanovništvu i da se omogući pristup humanitarnim organizacijama, izjavio je visoki predstavnike za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.
"Insistiramo na tome da se otvori humanitarni koridor. Međunarodni Crveni krst nema pristup Ukrajini. Potreban nam je koridor za Crveni krst kako bismo imali pristup stanovništvu Ukrajine", rekao je Borelj novinarima posle sastanka ministara spoljnih poslova EU.
On je dodao da se ne može odustati od isporuka gasa iz Rusije u bliskoj budućnosti, ali da će Unija nastojati da brzo smanji nabavke.
Borelj je rekao i da su evropske sankcije protiv Rusije usmerene na slabljenje ruske privrede zbog krize u Ukrajini, a ne na smenu vlasti.
"Sankcije nisu usmerene na smenu vlasti. Ove sankcije su isprovocirane ratom. Cilj je da se oslabi ruska privreda i ojača pozicija Ukrajinaca na budućim pregovorima", rekao je on.
EU nije neprijatelj ruskog naroda. "Mi smo prijatelji Ukrajine, podržavao njenu borbu ali nismo protiv ruskog naroda", poručio je Borelj.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala