- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Ako bilo koja zemlja uvede zonu zabrana letenja nad Ukrajinom, smatraćemo je učesnicom sukoba

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je teškom odluku o pokretanju specijalne vojneoperacije u Ukrajini.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
Šef države u subotu se sastao sa ženama letačke posade ruskih avio-kompanija, a tokom sastanka mu je postavljeno pitanje o ciljevima specijalne operacije u Ukrajini.
„To sam rekao na početku operacije i govorio pre nego što je ova odluka doneta. Teška odluka, bez ikakve sumnje", rekao je Vladimir Putin odgovarajući na pitanje.
Predsednik Rusije je rekao da postoji mnogo raznih varijanti demilitarizacije Ukrajine, koje su na pregovaračkom stolu s Kijevom i da se nada pozitivnoj reakciji.
„Rusija je odmah odreagovala na poziv iz Kijeva našim vojnicima u vezi s Marijupoljom, otvorila je humanitarni koridor, ali oni ne puštaju ljude“, rekao je Putin.

Zadatak uništavanja vojne infrastrukture u Ukrajini je skoro završen

Svi zadaci u vezi s uništavanjem vojne infrastrukture u Ukrajini su skoro završeni, naglasio je Putin.
„Prvo što su uradili bilo je da unište celokupnu vojnu infrastrukturu. Pa, ne sve, ali delimično, uglavnom skladišta naoružanja, municije, avijacije, PVO sistema. Eliminisanje PVO sistema zahteva određeno vreme: treba ih otkriti, a zatim pogoditi. Praktično, ovaj posao je završen", rekao je Putin.
Ruski predsednik je, takođe, upozorio da ukoliko bilo koja zemlja bude uvela zonu zabrana letenja nad Ukrajinom – Rusija će tu zemlju smatrati učesnicom konflikta.

Ako Ukrajina nastavi da se ponaša kako se ponaša - izgubiće državnost

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da ruska vojska ima dovoljno kapaciteta da izvrši sve zadatke po pitanju specijalne operacije u Ukrajini.
„Imamo dovoljno snage i sredstava da uradimo sve što smo sebi zadali“, rekao je Putin.
Ruski predsednik je takođe rekao i da ukoliko Ukrajina nastavi da se ponaša kako se ponaša – u pitanje će doći i ukrajinska državnost.
„Svi ljudi koji to ne žele da razumeju, posebno rukovodstvo Kijeva, moraju da shvate da ako nastave da rade ono što rade, dovode u pitanje budućnost ukrajinske državnosti. Ako do toga dođe, to će biti u potpunosti na njihovoj savesti“, naglasio je Putin

Ako Ukrajina uđe u NATO - napašće Krim

U slučaju da Ukrajina uđe u NATO, dok god je u toj zemlji u toku građanski rat, to će joj dati mogućnost i da napadne Krim, rekao je Putin.
„Sve se više govori o tome da će Ukrajinu primiti u NATO. Razumete li do čega to može dovesti? Ako oni nastave da sprovode vojnu operaciju u Donbasu, to znači da će napasti i Krim. I šta onda? Treba da se borimo protiv celog NATO-a? Svesni ste posledica? Mislim da su svi svesni toga“, rekao je Putin.

Putin: Banditi i neonacisti u Ukrajini pucaju čak i u sopstvene vojnike

Banditi i neonacisti u Ukrajini ne štede ljude i pucaju čak i na sopstvene vojnike, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Nacionalisti, ovi banderovci, neonacisti, ne mogu se drugačije nazvati, pucaju na svoje vojnike. Tamo, u skoro svakoj jedinici, uvode se ovi nacionalisti, nekoliko desetina ljudi, i ponašaju se na veoma surov način“, naglasio je Putin.

Ruski predsednik je, takođe, rekao da ukrajinske vlasti drže oko 6.000 stranih studenata u Harkovu. „Uzeli su strane državljane za taoce. Ovde... u Harkovu je više od 6.000 mladih, studenata, gurnuto na železničku stanicu i drže ih već treći dan“, rekao je Putin.
Predsednik Rusije je podsetio i da se ukrajinski nacionalisti kriju iza civila kao živi štit. On je precizirao da se u ovom trenutku u Mariupolju rešava pitanje humanitarnog koridora, zato što ukrajinska strana narušava prekid vatre.

Putin: Sankcije uvedene Rusiji su srodne objavi rata

Ruski predsednik je ocenio da su sankcije uvedene Rusiji srodne objavi rata.
Prema njegovim rečima, zapadne zemlje, uključujući i SAD, pre nekoliko godina su na spiskove sankcija uvrstile opremu neophodnu za rusku avioindustriju, jer su smatrale da je povezana sa odbrambenom industrijom, ali je Rusija uspela da je sama izmisli, iako je raspored pomeren za godinu i po.
„U prethodnih nekoliko godina naši konkurenti, uključujući i američke, ponašali su se krajnje nepošteno: unosili su u sankcioni spisak neke materijale koji nemaju veze sa odbrambenom industrijom, pod izgovorom da su dvostruke namene – nema dvojne koristi tamo – uzeli su neke materijale koji su uvršteni na sankcione liste“, rekao je Putin, objašnjavajući istoriju stvaranja ruskog aviona MS-21.
„Zašto? Zato što su oni imali svoj proizvod, svoju letelicu, očigledno inferiornu u odnosu na MS-21, u smislu konkurencije. Uradili smo ono čega su oni pokušali da nas liše, sami smo izmislili ove materijale i oni su čak i bolji od stranih“, objasnio je ruski predsednik.
Putin je istakao da Rusija to namerava da učini i u drugim oblastima.
„Znate li šta kažu? Dok ne zagrmi, seljak se ne prekrsti - ovo je svakako o nama: kada nas okolnosti nateraju, mi to radimo i postižemo. Motor PD-14 ne samo da nije inferioran, već je u mnogo čemu bolji. Da, potrebno nam je još vremena, nekoliko meseci – imaćemo svoj motor. Avion će biti u potpunosti naš. Moderan i ruske proizvodnje", zaključio je Putin.
Oslobođene teritorije Donjecke narodne republike  - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
RUSIJA
Granatirani Donjeck i Lugansk, ponovo se otvaraju humanitarni koridori u Marijupolju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala