- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov: Svet je suviše veliki da bi SAD i Evropa mogle da izoluju Rusiju

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaDmitrij Peskov
Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2022
Pratite nas
Sankcije protiv Rusije ne znače da je ona potpuno izolovana, svet je suviše veliki da bi SAD i Evropa mogli da nas izoluju, izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
„Sa SAD su sačuvani određeni kanali komunikacije. Definitivno postoji prekid odnosa, narušavaju se ekonomski odnosi, čitav niz zemalja – evropske zemlje, SAD, Kanada, Japan i druge – uvode razne ograničavajuće mere u ekonomiji, ali to ne znači da je Rusija izolovana", rekao je Peskov.
„Svet je suviše veliki, da bi Evropa i Amerika mogle da izoluju neku zemlju, a posebno ne tako veliku kao što je Rusija. U svetu, kao što znate, ima mnogo više zemalja koje se mnogo uravnoteženije, a ponekad i mnogo razumnije odnose prema dinamici razvoja međunarodnih odnosa. Zbog toga radije ne govorimo, i ubeđeni smo da i ne treba da govorimo o izolaciji“, rekao je Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanje novinara da li je Kremlj zabrinut zbog uvođenja sankcija zapadnih zemalja.

NATO svestan da ne može da učestvuje u događajima u Ukrajini

Prema njegovim rečima, zemlje NATO-a su potpuno svesne da ne mogu direktno da učestvuju u onome što se događa u Ukrajini.
„Svedoci smo toga da su zemlje NATO-a veoma svesne da nemaju mogućnost da direktno učestvuju u onome što se događa u Ukrajini“, rekao je Peskov.

Situacija u ruskoj ekonomiji vanredna, pa su vanredne i mere

Portparol Krelja je, takođe, rekao da je situacija u ruskoj ekonomiji vanredna, pa zahteva i vanredne mere i svakodnevne konsultacije s ruskim liderom.
U petak je list „Komersant“, pozivajući se na tabelu pod nazivom „Plan prvih dejstava za osiguranje razvoja ruske ekonomije u uslovima spoljnog sankcionog pritiska“ i izvor, saopštio da ruske vlasti razmatraju ukidanje krivične i administrativne odgovornosti za korišćenje nelicenciranih programskih softvera koji „pripadaju vlasnicima zemalja koje podržavaju sankcije“.
„Situacija je vanredna, pa zahteva i vanredne mere – nestandardne, smele, one mere koje će na najbolji način odgovarati našim interesima“, rekao je Peskov i dodao da se planovi razvrstavaju i da vladin štab, koji predvodi premijer Mihail Mišustin, radi prilično operativno.
Prema njegovim rečima, predsednik Rusije sledeće nedelje planira da održi savetovanja o ekonomskim pitanjima.
„Razume se, vode se redovne konsultacije s predsednikom. Tamo je predviđen čitav niz mera“, dodao je Peskov.

Zabrana ruske nafte imaće ozbiljne posledice

Portparol ruskog predsednika je naglasio da bi zabrana kupovine ruske nafte imala veoma ozbiljne posledice.
„To je tema koju vrlo pažljivo pratimo. To je, definitivno, situacija koja može snažno da pogodi svetsko energetsko tržište, to ne može da prođe bez prilično ozbiljnih posledica“, rekao je Peskov.
On je dodao da je Rusija bila, jeste i biće zemlja koja traga za uzajamno korisnim odnosima s inostranim biznisom.
„Da, sad nije vreme u kojem možemo da govorimo o investicionoj privlačnosti, ali se vreme brzo menja i smeniće ga buran ekonomski rast i period u kojem će se iste ove kompanije ponovo vratiti na tržište i biti više nego zainteresovane da nadoknade propušteno i da obnove svoje pozicije“, istakao je Peskov, dodajući da će Rusija rado dočekati povratak inostranih kompanija, ukoliko njihovo mesto u međuvremenu ne zauzmu kompanije iz drugih delova sveta.
Peskov je, takođe, potvrdio da je usvojen Zakon o krivičnim kaznama za lažne informacije o Oružanim snagama Rusije i pozive da se Rusiji uvedu sankcije, koji je u petak potpisao Putin.
Oslobođene teritorije Donjecke narodne republike  - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
RUSIJA
Granatirani Donjeck i Lugansk, ponovo se otvaraju humanitarni koridori u Marijupolju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala