- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Koje namirnice sprečavaju nadutost

Zdrava hrana — ilustracija
Zdrava hrana — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2022
Pratite nas
Avokado, banane, paradajz i celer samo su deo povrća i voća koje može da poboljša rad creva i varenje
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
Osećaj nadutosti u stomaku nastaje iz više razloga, a mnogi ga rešavaju tako što prvo posegnu za tabletama. I to ne mora da bude loše. Međutim, postoje i prirodne namirnice koje vam mogu pomoći u borbi protiv nadutosti, prenosi Politika.
Avokado: Ovo voće u obliku kruške prepuno je kalijuma. Vašem telu je potreban kalijum da bi upravljalo nivoima natrijuma, što zauzvrat kontroliše količinu vode koju zadržavate. Što bolje taj sistem funkcioniše, manje ćete osećati nadutost.
Banane: One su takođe rudnik kalijuma. Jedno istraživanje je pokazalo da su žene koje su jele bananu pre svakog obroka manje imale problema sa nadimanjem od onih koje nisu. Istraživači smatraju da je to zato što ovo voće pomaže određenim crevnim bakterijama koje utiču na smirivanje proizvodnje gasova.
Paradajz: Ishrana koja uključuje paradajz će vam dati likopen, antioksidans koji deluje protivupalno po celom telu. Paradajz je takođe pun kalijuma, koji smanjuje nivo natrijuma koji izaziva nadutost u vašem telu.
Celer: Grickajte celer za povećanje hidratacije, koja utiče na aktiviranje procesa varenja. Kao bonus, celer takođe obezbeđuje određene flavonoide (sićušne biljne molekule) koji smanjuju upalu u vašem telu – uključujući i creva.
Đumbir: Ovaj ljutkasti koren posebnog ukusa pokreće vaše crevne sokove. Ovo pomaže varenju i takođe utiče na brže pražnjenje, što sprečava nadimanje.
Špargla: Dobar su izvor inulina, nerastvorljivih vlakana koji hrane dobre bakterije u crevima i pomažu njihovom radu.
Komorač: Ovo korenasto povrće i njegovo seme imaju jedinjenje koje opušta grčeve u vašem probavnom traktu. Sa manje grčeva, gasovi mogu lakše da prođu kroz creva, tako da se nadutost i ne stvara.
Kurkuma: Ovaj začin koji kariju daje žutu boju sadrži dobar deo jedinjenja kurkumina. Istraživanja pokazuju da kurkumin može da smanji simptome sindroma iritabilnih creva ublažavajući nelagodnost, regulišući probavni sistem i smanjujući nadimanje.
Nana: Novija istraživanja pokazuju da čaj od nane može pomoći da se opuste mišići u vašem probavnom sistemu. Tako creva imaju više pokreta, što pomaže u guranju gasova kako bi se ublažila nadutost. Čaj od nane možete piti bio on hladan ili topao, mlak (nikako vreo), to je prihvatljivo za smanjenje nadutosti.
Kefir: Ovaj fermentisani proizvod je sličan jogurtu, a prema istraživanjima utiče na smanjenje gasova za čak 70 odsto. Kefir pomaže u razgradnji mlečnog šećera koji može biti uzrok nadimanja i bolova.
Hrana - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Hrana koju jedemo može da nam kodira gene
Un pastel de chocolate - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
DRUŠTVO
Ovo je formula za smanjenje štete od slatke hrane u telu
Devuška s zelenыm яblokom - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
DRUŠTVO
Zamenite jutarnju kafu jabukom – efekat će vas iznenaditi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala