- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ivana Dimić o spomeniku Crnjanskom: Dovoljno je da je samo „Lament nad Beogradom“ napisao

© Foto : Jutjub, SkrinšotMiloš Crnjanski
Miloš Crnjanski - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2022
Pratite nas
Miloš Crnjanski je ugaoni kamen srpske književnosti i značaj toga da se ovom velikom srpskom piscu i pesniku podigne spomenik u Beogradu je potpuno nesumnjiv, kaže za Sputnjik književnica Ivana Dimić.
U Starom dvoru održana je sednica Odbora za podizanje spomenika jednom od najznačajnijih stvaralaca srpske literature u 20. veku Milošu Crnjanskom.
„Kad je neko toliko značajan pisac za jednu malu književnost kao što je srpska književnost, onda vam je takva ličnost u stvari bazično značajna za identitet jednog naroda. Toliki je značaj jednog velikog pisca“, kaže u razgovoru za Sputnjik književnica Ivana Dimić, predsednica Odbora za podizanje spomenika Crnjanskom.
Prema njenim rečima ovaj projekat je iniciran od strane zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, što je dovelo do konstituisanja Odbora kojim ona predsedava.
„Obrazovan je odbor za podizanje spomenika Milošu Crnjanskom i u sastavu tog Odbora, nalaze se Olivera Vučković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, Milo Lompar, profesor i istoričar književnosti, predsednik Zadužbine Miloš Crnjanski, Gordana Goncić dramaturg i podsekretar sekretarijata za kulturu Gradske uprave Grada Beograda, Vojislav Brajović dramski umetnik, glumac i ja“, kaže Dimićeva.
Naša sagovornica objašnjava da je na prvom sastanku prošlog utorka oformljen Odbor za podizanje spomenika. Druga tačka je bila razmatranje lokacije i ostalih uslova za podizanje spomenika, te je komisija utvrdila da postoje sva dokumenta i saglasnosti neophodne za početak procesa.
„Dobili smo na uvid predlog jednog vajara umetnika koji bi izrađivao spomenik. Tražili smo da za sledeći sastanak dobijemo i stručno vajarsko mišljenje o tom umetniku o kome je reč, da dobijemo njegovu biografiju, neke radove, i stručno mišljenje o toj maketi koja nam je data na uvid. Na drugom sastanku, razmatralo se o izgledu makete spomenika vajara Miloša Komada. Mogu da kažem da je njegova biografija zaista impresivna, završio je vajarstvo na Likovnoj akademiji, bio je asistent na Fakultetu, učestvovao je u velikom broju vajarskih izložbi, izvanredno veliki broj spomenika je napravio. A u pitanju je relativno mlad čovek“, precizira Dimićeva.

Spomenik ipak neće biti na Tašmajdanu?

Jedina polemika koja se povela na sednici odbora, prema rečima naše sagovornice, bila je lokacija, pa još uvek nije definitivno dogovoreno da će se spomenik Crnjanskom nalaziti u Tašmajdanskom parku, kako je ranije planirano.
„Članovi Odbora dobili su pismeno izdvajanje mišljenja o toj lokaciji od gospodina Mila Lompara koji je predsednik zadužbine Miloša Crnjanskog. On smatra da Tašmajdanski park, koji je nama predložen, nije dovoljno značajno mesto, dostojno spomenika Milošu Crnjanskom. Onda smo se dogovorili da napravimo hitan sastanak kako bismo dobili druge predloge za lokaciju. To je za sada sve što se desilo“, poručuje predsednica Odbora.
Na pitanje da li i ona deli mišljenje zamenika gradonačelnika Beograda koji je ocenio da je sramotno što Miloš Crnjanski do sada već nije dobio spomenik u srpskoj prestonici, Dimićeva zaključuje:
„Kako da ne! Ja čak imam jednu priču u svojoj knjizi od pre dvadesetak godina gde se pojavljuje Miloš Crnjanski koji kaže: 'Zašto nemam spomenik? Pa da sam samo Lament nad Beogradom napisao… ' i tako danje, nije važno, to je fikcija. Ali svejedno, naravno da se slažem i oduševljena sam što će taj spomenik biti podignut. Osim ogromnog divljenja za Miloša Crnjanskog kao pesnika i pisca, nisam u stanju da upotrebim reči koje su dostojne takve veličine“.
Miloš Crnjanski - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
DRUŠTVO
Šta je Crnjanski iskopao u Berlinu uoči dolaska nacista na vlast /video/
Ivana Dimić - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2017
Ivana Dimić dobitnica NIN-ove nagrade
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala