- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vlada Crne Gore podržala zabranu ruskih medija u toj zemlji

© Sputnik / Igorь Russak / Uđi u bazu fotografijaStudio agencije i radija Sputnjik na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu
Studio agencije i radija Sputnjik na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
Pratite nas
Vlada Crne Gore dala je juče na sjednici pozitivno mišljenje na odluku Evropske unije (EU) o obustavi distribucije ruskih medija Raša tudej i Sputnjik. Međutim, konačnu odluku o eventualnom prekidu emitovanja tih kanala u Crnoj Gori donijeće Agencija za elektronske medije (AEM) koja je jedina po zakonu ovlašćena da to i uradi.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Sve licence i ugovori evropskih organizacija za distribuciju signala i sadržaja RT-a i Sputnjika biće ukinuti, navodi se u odluci EU.
Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić ranije juče je poručila da snažno podržava odluku EU da obustavi distribuciju ruskih medija Raša tudeja i Sputnjik. U saopštenju Evropske komisije, koje je izdato povodom odluke o zabrani rada za Raša tudej i Sputnjik se navodi da su „ovi mediji instrumenti u podsticanju i podršci ruske agresije protiv Ukrajine“ što, kako se navodi, „predstavlja značajnu i direktnu prijetnju javnom redu i bezbjednosti EU“.
Srzentićeva je istakla da ne smijemo dozvoliti da se u Crnoj Gori šire dezinformacije i propaganda kojom se pokušava opravdati napad na Ukrajinu.
„Obavili smo konsultacije sa regulatornim tijelima i obavijestili ih o odluci EU. S tim u vezi, na današnjoj sjednici Vlade predložiću usvajanje zaključka o pridruživanju Crne Gore ovoj odluci EU i preporuke AEM i Agenciji za elektronske medije i poštansku djelatnost (EKIP) da, shodno svojim nadležnostima, donesu odluke u skladu sa stavom Vlade i Savjeta EU”, kazala je ministarka Srzentić juče prije sjednice Vlade.
Kako navodi ona, problem širenja dezinformacija i propagande prepoznat je u okviru Medijske strategije Crne Gore. Ovim strateškim dokumentom, koji će se uskoro naći na javnoj raspravi, predviđene su konkretne mjere za suzbijanje širenja dezinformacija i medijske propagande. Crna Gora će, kao što je najavljeno iz Vlade, pratiti mjere EU prema Rusiji, pa prema tome i one koje se odnose na zaustavljanje širenja dezinformacija i propagande preko medija koji su prepoznati po plasiranju lažnih vijesti.
„U tom smislu, nastavićemo da usklađujemo naše normativne i institucionalne prakse sa odlukama Evropske unije”, poručeno je iz Vlade. Savjet Agencije za elektronske medije ima nadležnost za prekid emitovanja signala kablovskih TV kanala, a Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost za blokadu internet domena, u skladu sa procedurama. U saopštenju Evropske komisije navodi se da su suspendovane sve relevantne licence, ovlašćenja i dogovori o distribuciji, a mjere pokrivaju sve države članice EU i direktno se primjenjuju.

Udruženje novinara Crne Gore osudilo zabranu ruskih medija

„Udruženje novinara Crne Gore (UNCG) osuđuje zabranu emitovanje i rad televizije Raša tudej i novinskog servisa Sputnjik u zemljama EU, kao i retoriku koja najavljuje da ćemo živjeti u 21.vijeku u svojevrsnim medijskim konc logorima”, piše u saopštenju koga su potpisali predsjednik Udruženja novinara Tihomir Burzanović i sekretar Ivan Milošević.
„UNCG smatra da je odluka o zabrani ruskih medija pogrešna i da predstavlja poraz za slobodu izražavanja. UNCG izražava i bojazan da će domina efektom doći do cenzure na slobodu izražavanja u čitavoj Evropi.“
UNCG je solidaran sa kolegama iz televizije Raša tudej i novinskog servisa Sputnjik i očekujemo da EU hitno povuče odluku o zabrani emitovanja navedenih medija.
Televizija Rusija danas - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
REGION
„Poraz za slobodu izražavanja“: Udruženje novinara Crne Gore osudilo zabranu emitovanja RT i Sputnjika
Logo televizije RT - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
SRBIJA
„Telekom“ našao način da se RT gleda u Srbiji
Udruženje novinara Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
SRBIJA
„Duboko uznemirujuće“: UNS i SINOS osudili zabranu RT i Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala