- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Poraz za slobodu izražavanja“: Udruženje novinara Crne Gore osudilo zabranu emitovanja RT i Sputnjika

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaTelevizija "Rusija danas"
Televizija Rusija danas - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Pratite nas
Udruženje novinara Crne Gore (UNCG) osudilo je zabranu RT i Sputnjika u zemljama EU, ocjenjujujući da taj potez predstavlja poraz za slobodu izražavanja.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
UNCG u saopštenju, koje su potpisali predsjednik Udruženja novinara Tihomir Burzanović i sekretar Ivan Milošević, osuđuje i „retoriku koja najavljuje da ćemo živjeti u 21. vijeku u svojevrsnim medijskim konc-logorima”.
„Odluka o zabrani ruskih medija je pogrešna i predstavlja poraz za slobodu izražavanja. UNCG izražava i bojazan da će domina efektom doći do cenzure na slobodu izražavanja u čitavoj Evropi. UNCG je solidaran sa kolegama iz televizije ‘Raša tudej’ i novinskog servisa ‘Sputnjik’ i očekujemo da EU hitno povuče odluku o zabrani emitovanja navedenih medija“, piše u saopštenju.
UNCG smatra i da uznemirava rječnik visokih predstavnika EU koji u pravdanju svoje odluke o zabrani medija nazivaju Sputnjik i RT „dezinformativnim i manipulativnim sredstvima“ i „medijskom mašinom Kremlja koja sipa toksične laži“.
UNCG podsjeća da je 1999. godine za NATO u tadašnjoj SR Jugoslaviji legitimni vojni cilj bila Radio-televizija Srbije, u čijem je bombardovanju 23. aprila ubijeno 16 medijskih radnika.
„Za taj svojevrsan zločin protiv čovječnosti, nikada niko nije odgovarao“, navodi UNCG.
To što je EU juče zabranila emitovanje i rad televizije Raša tudej i novinskog servisa Sputnjik na području ovog nazovi „demokratskog“ dijela Evrope, nije za ponos istoriji politike i medija na tom prostoru.
UNCG poručuje novinarima Raša Tudej i Sputnjika, koji u ovim teškim vremenima samo rade svoj posao, da će iz tog udruženja dati puni doprinos da se „protiv ove nepravde izbore svojim profesionalnim radom i novinarskom etikom”.
Sputnik International Information Agency - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
RUSIJA
Sputnjik prekinuo rad u četiri zemlje EU
Predsednik SANU Vladimir S. Kostić - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
SRBIJA
Predsednik SANU za Sputnjik: Kao svedok krvavog nasrtaja na RTS – protiv sam svake zabrane medija
Živojin Rakočević novinar i književnik sa Kosova i Metohije  - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
SRBIJA
Predsednik UNS o gašenju RT i Sputnjika: Mediji se kritikuju ali se ne zabranjuju i – ne bombarduju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala