- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rus bi da se takmiči – promenio je državljanstvo: „Rođen sam u Italiji, zaljubio sam se u Francuskoj“

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaPavel Sivakov
Pavel Sivakov - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
Pratite nas
Biciklista Pavel Sivakov (24) promenio je državljanstvo sa ruskog u francusko, navedeno je na sajtu tima Ineos Grenadirs, a sve sa ciljem kako bi mogao neometano da nastavi da se takmiči zbog sankcija sa kojim su se susreli ruski sportisti zbog dešavanja u Ukrajini.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Sivakov je dobio „zeleno svetlo“ da učestvuje na trkama pod okriljem Međunarodne biciklističke unije (UCI) pod francuskom zastavom.
„Dugo sam želeo da postanem francuski državljanin i podneo sam zahtev UCI-ju, ali s obzirom na ono što se trenutno dešava u Ukrajini, želeo sam da ubrzam čitav proces. Želim da se zahvalim UCI-ju i timu Ineos Grenadirs za njihovu podršku u ovom procesu i pomoć u njegovoj implementaciji. Prilika da učestvujem na međunarodnim takmičenjima kao francuski državljanin čini me neverovatno srećnim. Bio bi san da se takmičim na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. za Francusku, tim je rekao da će u potpunosti podržati to“, rekao je Sivakov.
Biciklista koji je dosad nastupao pod zastavom Rusije poželeo je dodatno da obrazloži postupak za koji se opredelio.
„Rođen sam u Italiji i preselio se u Francusku kada sam imao godinu dana. Francuska je mesto gde sam odrastao i školovao se, gde sam se zaljubio u biciklizam. Ovo je moj dom“, istakao je Sivakov.
Podsetimo, Svetska biciklistička unija (UCI) u utorak je uvela paket sankcija ruskom biciklizmu zbog zaoštravanja situacije u Ukrajini, uključujući ukidanje statusa ruskim timovima, lišavanje međunarodnog statusa nekoliko biciklističkih trka planiranih u zemlji, uklanjanje ruskog tima sa učešća u međunarodnim startovima, i zabrana ruskih simbola na takmičenjima.
Ruski vozači mogu da učestvuju u takmičenjima pod okriljem UCI-ja samo u neutralnom statusu i pod uslovom da njihov tim nije registrovan kao ruski ili beloruski.
Osim toga, UCI je dozvolio sportistima sa više nacionalnosti da traže promenu svoje sportske nacionalnosti bez ikakvih ograničenja.
Miljanov korner, gosti emisije - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
Podkast
Sankcije sportistima su apsurdne | Miljanov korner
Ruski hokejaši proslavljaju zlato na ZOI u Pjongčangu - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
SPORT
„Sport nije bio pod sankcijama ni u Hladnom ratu“
Nikita Mazepin - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
SPORT
Posle uvreda – mladi Rus je dobio i zabranu iz Britanije
Zimske paraolimpijske igre Peking - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
SPORT
Rusija reagovala na izbacivanje paraolimpijaca sa Zimskih igara u Pekingu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala