- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija blokirala pristup Fejsbuku i Tviteru

© AP Photo / Richard DrewFejsbuk logo
Fejsbuk logo - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
Pratite nas
Roskomnadzor je kao odgovor na blokadu pristupa ruskim medijima, što je zakonom zabranjeno, blokirao pristup Fejsbuku i Tviteru u Rusiji, saopštila je agencija.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Danas je doneta odluka da se blokira dostup Fejsbuku na teritoriji Rusije“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Roskomnadzora, od oktobra 2020. godine je zabeleženo 26 slučajeva diskriminacije ruskih medija i informativnih resursa na Fejsbuku. Ova mreža je ograničila pristup sledećim ruskim medijima: „Zvezda“, „RIA Novosti“, „Sputnjik“, „RT“, „Lenta.ru“ i „Gazeta.ru“.
Roskomnadzor podseća da su pomenuta ograničenja zabranjena Federalnim zakonom broj 272-FZ „O merama uticaja na pojedince koji su uključeni u kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, prava i sloboda građana Rusije“, usvojenim kako bi se sprečilo kršenje ključnih principa slobodnog širenja informacija i nesmetanog pristupa korisnika ruskim medijima na stranim internet platformama.

Rusija ograničila pristup i Tviteru

Prema saopštenju Roskomnadzora, zbog širenja netačnih informacija o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, agencija je početkom marta morala da uspori brzinu rada ove društvene mreže. Da bi ograničenja bila ukinuta, bilo je neophodno da Tviter ukloni zabranjeni sadržaj.
Pored toga, kako se navodi, ova društvena mreža morala je da prestane da učestvuje u „informativnoj konfrontaciji, širenju laži i pozivima na ekstremizam“. Prema podacima Roskomnadzora, na servisu ipak još ostaje više od 800 sličnih materijala sa dečjom pornografijom, kao i sadržajem koji promoviše narkotike i suicid.

Reakcija kompanije Meta na blokadu Fejsbuka

Iz američke kompanije Meta poručuju da će učiniti sve kako bi usluge Fejsbuka ponovo postale dostupne ruskim građanima.
„Nastavićemo da činimo sve što možemo u cilju osposobljavanja naših usluga, kako bi ostale dostupne ljudima radi bezbednog izražavanja volje i organizovanja akcija“, napisao je na Tviteru potpredsednik Mete Nik Kleg.
On je još istakao da će milioni običnih ruskih građana ostati uskraćeni za pouzdane informacije, lišeni uobičajene komunikacije sa rođacima i prijateljima, kao i mogućnosti da govore.
Kako je iz kompanije Meta još najavljeno, zbog situacije u Ukrajini, na Fejsbuku i Instagramu sadržaj ruskih državnih medija ubuduće će biti „sakriven“, a odlučeno je i da će se smanjiti količina sadržaja na istima, a njihove objave će biti teže i naći na tim društvenim mrežama. Meta takođe zabranjuje oglašavanje na nalozima ruskih državnih medija i demonetizuje ih.
Logo kompanija Fejsbuk i Meta - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
RUSIJA
Fejsbuk isključio aplikacije agencije „Rusija sevodnja“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala