- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Makron nakon incidenta u nuklearci u Ukrajini zabrinut zbog rizika po nuklearnu bezbednost

© AP Photo / Zaporizhzhia nuclear power plant Požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje tokom ruske vojne operacije u Ukrajini
Požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje tokom ruske vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron je nakon incidenta u nuklearnoj elektrani „Zaporožje“ izrazio zabrinutost zbog rizika po nuklearnu bezbednost, saopšteno je iz Jelisejske palate.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video-sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
„Francuski predsednik Emanuel Makron veoma je zabrinut zbog rizika po nuklearnu bezbednost, zaštitu i primenu međunarodnih garancija usled ruske invazije na Ukrajinu“, navodi se u saopštenju.
Pored toga, kako je objavljeno, predsednik Francuske najoštrije osuđuje svako zadiranje u integritet ukrajinskih civilnih nuklearnih objekata od strane ruskih snaga tokom njihove vojne agresije protiv Ukrajine. Kako se ističe, izuzetno je važno garantovati njihovu pouzdanost i bezbednost.

Incident u nuklearnoj elektrani „Zaporožje“

Podsetimo, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, tokom noći u četvrtak na petak Ukrajina je izvršila diverziju u nuklearnoj elektrani „Zaporožje“, što je Rusija okarakterisala kao pokušaj da se ona optuži za radioaktivnu kontaminaciju.
Oko dva sata tokom noći je ukrajinska diverzantska grupa napala patrolu ruske Naconalne garde, ali je bila potisnuta. Prilikom povlačenja ukrajinske snage su zapalile zgradu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije i dodalo da nije zabeležena radijacija.
Moskva je požar okarakterisala kao „monstruoznu provokaciju”.
Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i „zaštita ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, nema pretnje po civilno stanovništvo.
Požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje tokom ruske vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
RUSIJA
Svet gurnuti u strah od nuklearne katastrofe i ocrniti Rusiju – nova strategija Zapada
Požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje tokom ruske vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
SVET
Pentagon: Nismo zabeležili curenje radioaktivnih materija u nuklearki „Zaporožje“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala