- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Suspenzija Rusije iz UN? Nova propagandna igra krije opake namere NATO

© REUTERS / POOLSnimljeni govor ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na sednici UN o ljudskim pravima u Ženevi
Snimljeni govor ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na sednici UN o ljudskim pravima u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Pratite nas
Protipravnom suspenzijom Rusije iz UN bila bi srušena i poslednja institucija posleratnog međunarodnog poretka i poništeni poslednji ostaci međunarodnog prava, preostali posle jednostranih agresija NATO u uslovima američke hegemonije.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Dok se, sa jedne strane, pozivanjem na međunarodno pravo, Rusija osuđuje zbog narušavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine, s druge strane se govori o pravnoj mogućnosti suspendovanja ili isključenja Rusije iz članstva UN. Da li su ovi stavovi protivurečni, te da li se pokušajem anuliranja prava veta Rusije potpuno ukida međunarodno pravo?

Prekoračenje ovlašćenja

Profesor prava Zoran Čvorović kaže da prema Povelji UN, čl. 5. i 6. glava II, članica UN može biti suspendovana ili isključena iz članstva na osnovu odluke Generalne skupštine, ali toj odluci mora da prethodi pozitivna preporuka Saveta bezbednosti UN. Imajući u vidu da Rusija raspolaže pravom veta u Savetu bezbednosti, takva odluka Saveta bezbednosti je, kaže, nezamisliva.
„Pojedini zapadani stručnjaci iz oblasti međunarodnog prava već pominju mogućnost da se zaobilaznim načinom, koji je 1974. godine primenjen prema Južnoafričkoj Republici (JAR), suspenduje članstvo Rusije u UN. Tako što će Generalna skupština ponovo preispitati i odbiti akreditive delegacije Rusije u UN. I u slučaju JAR je takva odluka ocenjena kao prekoračenje ovlašćenja predviđenih Poveljom od strane Generalne skupštine, a takvo prekoračenje ovlašćenja bilo bi još očiglednije i drastinije u odnosu na jednu stalnu članicu SB UN“.

Svet bez međunarodnopravnog jemstva?

Akcijom demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, kaže Čvorović, Rusija je poslala jasnu poruku Zapadu da je epoha dvojnih standarda kada je u pitanju pravo države na bezbednost i samoodbranu, kao i pravo naroda na samoopredeljenje prošlost.
© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaKonferenciji Saveta bezbednosti UN, avgust 2021.
Konferenciji Saveta bezbednosti UN, avgust 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Konferenciji Saveta bezbednosti UN, avgust 2021.
„Ukoliko bi Zapad pokušao da isključi Rusiju iz UN bilo bi poništeno međunarodno pravo u celini, jer je nemoguće da postoji međunarodnopravni poredak u koji nije uključena velika sila koja drži 1/6 svetskog kopna. Da li je politički Zapad, koji se nalazi u defanzivi, spreman da živi u multipolarnom svetu u kome ne postoji ni jedno međunarodnopravno jemstvo. Ne verujem? Osim ako na Zapadu nisu odlučili da isceniraju treći svetski rat“.

Dva ostrva u NATO moru

Imajući to u vidu Čvorović smatra da se pre radi o propagandnoj manipulaciji Zapada s ciljem da se, s jedne strane, zaplaši Rusija i eventualno izazove raskol unutar ruske političke elite, a da se, s druge strane, izvrši pritisak na države koje koliko-toliko vode viševektorsku spoljnu politiku da se potpuno uključe u tabor zapadne osovine. S tim u vezi, kaže, političkom Zapadu, a pre svega SAD, ne odgovara situacija koja trenutno postoji na Balkanu, gde dve geografski gledano centralne balkanske države, Srbija i Bosna i Hercegovina, čine ostrvo u NATO moru.
© Fotolia / KariochiSedište NATO-a u Briselu
Sedište NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Sedište NATO-a u Briselu
„Propagandna manipulacija sa tezom o navodnom isključenju Rusije iz UN, treba da pošalje poruku srpskom narodu da Rusija više nema pravnih instrumenata da u UN brani Rezoluciju 1244, niti da na bilo koji način štiti interese srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj. Shodno tome, šalje se poruka da samo NATO može da zaštiti srpski narod, pa je stoga mesto Srbije i BiH u NATO“.

Propagandna skaska

Jedino što se u takvoj propagandnoj skaski ne kaže srpskom narodu je da su interesi NATO i SAD trajno suprotni srpskim interesima, jer Zapad neće da odustane od tzv. nezavisnosti Kosova, niti od centralizacije BiH i ukidanja Republike Srpske.
Jednom rečju, sumira Čvorović, NATO jeste na granicama srpskih zemalja kao što je Trojni pakt bio na granicama Jugoslavije, ali kao što srpskom narodu nije bilo života u redovima Hitlerovih saveznika, tako mu ne bi bilo opstanka ni u redovima NATO.
Granica između Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Podkast
Rusija traži mir, Zapad histerijom potpiruje rat | Od četvrtka do četvrtka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala