- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Niz zemalja dozvolio svojim državljanima da učestvuju u borbama u Ukrajini, stigli hrvatski plaćenici

© REUTERS / OLEKSANDR KLYMENKOPripadnik ukrajinske vojske u Donjecku
Pripadnik ukrajinske vojske u Donjecku - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Pratite nas
Velika Britanija, Danska, Letonija, Poljska i Hrvatska dozvolile su svojim državljanima da učestvuju u borbenim dejstvima u Ukrajini, saopštio je predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Kako je dodao, prošle nedelje preko Poljske u Ukrajinu je stiglo oko 200 plaćenika iz Hrvatske.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Kako je rekao, hrvatski plaćenici su se spojili sa jednim od nacionalističkih bataljona na jugoistoku zemlje.
"U skladu sa pozivom Zelenskog, očekuje se da u Ukrajinu stigne oko 16.000 stranih plaćenika pored onih koji su već tamo kako bi se kompenzovali razorni vojni neuspesi ukrajinskih snaga. Za njih se i zvanično uvodi bezvizni režim", rekao je Konašenkov.
Ministarstvo odbrane je danas pozvalo na razgovor hrvatskog vojnog atašea kojem je skrenuta pažnja na nezakonito delovanje državljanina Hrvatske Denisa Šelera koji je učestvovao u borbama u Donbasu 2015. godine i koji formira odrede hrvatskih plaćenika za odlazak u Ukrajinu.
Konašenkov je dodao da francuska Legija časti takođe planira da pošalje svoje pripadnike, Ukrajince, kako bi pomogli kijevskom režimu.
Kako ističu u ruskom Ministarstvu odbrane, pošto su ruske snage uništile glavninu ukrajinskih nacionalista zapadne zemlje su intenzivirale slanje plaćenika u region.
Strani plaćenici koji stignu u Ukrajinu izvode diverzije i napade na kolone ruske tehnike, kao i avijaciju pod čijom se pratnjom kolone kreću.
Svi napadi se izvode uz primenu oružja koju je Zapad dostavio u Ukrajinu - protivtenkovskih sistema "Džavelin" (SAD), NLAW (Velika Britanija) i prenosnih raketnih sistema "stinger", za čiju je upotrebu neophodna ozbiljna obuka.
Američke obaveštajne službe pokrenule su obimnu agitacionu kampanju s ciljem angažovanja plaćenika za odlazak u Ukrajinu - pre svega se vrbuju pripadnici američkih privatnih vojnih kompanija "Akedemi", "Kjubik", "Din korporejšen", navodi Ministarstvo odbrane.
Rusko Ministarstvo poručuje stranim građanima da dobro razmisle o tome da li će da se bore za kijevski nacionalistički režim.
Konašenkov je rekao da svi plaćenici po međunarodnom humanitarnom pravu nisu redovni borci i nemaju pravo na status ratnog zarobljenika.
Ono što ih očekuje u najboljem slučaju je krivično gonjenje, naveo je Konašenkov.
Granica između Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Podkast
Rusija traži mir, Zapad histerijom potpiruje rat | Od četvrtka do četvrtka
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
RUSIJA
Vrbuju plaćenike s Kosova, iz Albanije i BiH za Donbas? Lavrov: Proveravamo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala