- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Zapad treba kolektivno da odgovara zbog situacije u Ukrajini

© Sputnik / Alekseй MaйševMoskovski Kremlj. U daljini se vidi zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Moskovski Kremlj. U daljini se vidi zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Pratite nas
Odgovornost Zapada za događaje u Ukrajini treba da bude kolektivna, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov i dodao da više nema osnova za povratak na pređašnje odnose Rusije i Zapada.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Rjabkov je istakao i da bezumno pumpanje Ukrajine naoružanjem predstavlja odraz politike Zapada koja se vodi po principu „cilj opravdava sredstva“.

„Ono što vidimo poslednjih dana iz ugla neobuzdanog, bezumnog pumpanja režima u Kijevu naoružanjem, municijom, komunikacionim sredstvima – to je odraz činjenice da je politika Zapada prešla na algoritam delovanja 'cilj opravdava sredstva'“, rekao je Rjabkov u intervjuu za RBK.

Odnosi Rusije i Zapada se ne mogu vratiti na staro

Diplomata istakao da ipak veruje da će Rusija uspeti da uzdigne sa dna odnose sa SAD i Zapadom i da ne sumnja u to da će i Rusija i zapadne zemlje, oslanjajući se na zdrav razum, moći da krenu ka „nečem novom“.
„Povratka na staro više nema. Zapad je sam razorio tu arhitekturu uzajamnih odnosa i bezbednosti, koja je postojala pre poslednjih događaja“, rekao je Rjabkov i dodao da je za popravljanje odnosa potrebna politička volja Zapada, pre svega Sjedinjenih Američkih Država.
Prema njegovim rečima, Rusija se nada da dijalog sa SAD o strateškoj stabilnosti neće biti prekinut, bez obzira na odluku SAD da obustavi konsultacije.

„Spremni smo za nastavak saradnje u okvirima Sporazuma o ograničavanju strateškog ofanzivnog naoružanja, odnosno dokumenta koji je prošle godine produžen za još pet godina. Sve zavisi od SAD“, rekao je Rjabkov.

Rjabkov je ocenio da je kriza u odnosima Rusije i SAD direktna posledica neodgovorne politike Vašingtona.
„Sve što se događa u odnosima sa SAD je direktna posledica neodgovorne politike Vašingtona, koji je godinama, da ne kažem i decenijama, razarao naše odnose“, smatra Rjabkov.
Zamenik šefa ruske diplomatije je naglasio da Rusija i SAD, bez obzira na sadašnje odnose, održavaju kanale komunikacije.
„Nesumnjivo održavamo kanale komunikacije, i sa Amerikancima i s drugim zapadnjacima. Radićemo to i nadalje. Očekujemo, ipak, da će glavne zapadne prestonice shvatiti da je neophodno prevladati postojeću krizu, može se reći i haos, i da će odgovorno pristupiti onome što se događa oko njih“, rekao je Rjabkov.

Ciljevi ruske vojne operacije u Ukrajini biće potpuno ostvareni

Diplomata je, takođe, istakao da ne sumnja u to da će ciljevi ruske vojne operacije u Ukrajini biti u potpunosti ostvareni.
On je naveo da Rusija smatra da dijalog s Ukrajinom ima perspektivu, uprkos tome što Kijev odugovlači pregovarački proces.
Rjabkov je dodao da Rusija nastoji da minimizira štetu od sankcija koje su joj uvele SAD i EU.

„Skrećem vam pažnju na činjenicu da je „Vlada u potpunosti usredsređena na ova pitanja. Svakodnevno se razvijaju mere, donose odluke koje će nam omogućiti da se izvučemo iz postojeće situacije, a ne sa istom štetom kakvu očekuju naši neprijatelji i protivnici“, rekao je Rjabkov.

Granica između Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Podkast
Rusija traži mir, Zapad histerijom potpiruje rat | Od četvrtka do četvrtka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala